Bel ons vrijblijvend: 088-7507000
Inhoud: 0 artikelen € 0,00

Tips voor een goede domeinnaam

Tips voor een goede domeinnaam

Staat u op het punt om een domeinnaam te registreren? En vraagt u zich af waar u allemaal op moet letten bij de keuze voor een goede domeinnaam? Wij geven u een aantal handige tips die kunnen bijdragen aan de beste keuze voor een goede naam, zowel zakelijk als privé.

Naam en extensie

Voordat u uw keuze gaat maken, is het handig om te weten dat een domeinnaam is opgebouwd uit twee delen: de eigenlijke naam en de extensie (ook wel topleveldomein of TLD genoemd). De eigenlijke naam is de naam of het woord dat voor de punt en de extensie staat. Vaak is dit een bedrijfsnaam, een voornaam, de naam van een hobby of stichting of een productnaam. De extensie is het gedeelte achter de naam en de punt en geeft iets aan over de inhoud van de website. Om het makkelijk te maken, heeft u en bij de naam en bij de extensie meerdere keuzes die u kunt maken. Wij zullen u hier op weg helpen.

Extensie van uw domeinnaam

De extensie van een domeinnaam is het rechtergedeelte van het internetadres (achter de punt). Wij gebruiken de term extensie, maar officieel wordt het rechtergedeelte van een domeinnaam een topleveldomein (TLD) genoemd. We kunnen een TLD grofweg verdelen in twee soorten: ccTLD (country code) en gTLD (generic). Een ccTLD is een extensie die door landen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld: .nl voor Nederland, .be voor België en .de voor Duitsland. Een gTLD is een generieke domeinnaam en is in eerste instantie bekend geworden door domeinen die eindigen op .com, .net en .org. Echter de laatste jaren zijn de nieuwe gTLD’s in opmars, daarbij kunt u denken aan extensies als .amsterdam, .xyz, .news, .online.

Tips voor de keuze van een extensie

  • Kies voor een ccTLD als u actief bent in een bepaald land of meerdere landen. Is uw website gericht op Nederland dan mag een .nl domein niet ontbreken. Maar als u bijvoorbeeld de Duitse of Belgische of Europese markt wilt bereiken, is een .de, .be of .eu domein van belang.
  • Kies voor meerdere extensies om kaping van uw naam te voorkomen. Wilt u uw gekozen naam beschermen en wilt u niet dat een andere partij uw naam met andere populaire extensies vastlegt? Bedenk wat voor u belangrijke extensies zijn of in de toekomst kunnen gaan worden en leg deze preventief vast.
  • Kies voor gTLD domeinen als u met uw extensie wil duidelijk maken wat een bezoeker kan verwachten van uw website. Heeft u een commerciële website? Registreer een .com domeinnaam. Schrijft u een blog over Amsterdam? Dan kan de .amsterdam extensie niet ontbreken. De mogelijkheden van generieke domeinen zijn talrijk, kijk hier [https://www.internettoday.nl/gtld] voor een overzicht van de beschikbare gTLD’s.
  • Tips eigenlijke naam
  • Welke naam gaat u kiezen voor uw domeinnaam? We kunnen u een aantal handige tips geven die het makkelijker voor u maken om tot een goede keuze te komen:
  • Kies voor een korte naam: korte namen worden beter onthouden en de kans op tikfouten is kleiner.
  • Gebruik geen of 1 streepje in de naam: het is het allerbeste om geen streepjes in de naam te gebruiken, het is verwarrend en moeilijk te onthouden voor bezoekers. U kunt voor een streepje kiezen als dit al in de oorspronkelijke spelling van een woord zit of om spraakverwarring te voorkomen. Zorg ervoor dat de naam geen verwarring veroorzaakt: bedenk een naam die geen verwarring kan geven bij de schrijfwijze. Gebruik geen moeilijke spelling, maar ook het gebruik van cijfers (4you of 2me) in een domeinnaam kunnen verwarring zaaien.
  • Houd rekening met zoekmachines, zoals Google: check in Google op welke woorden, die met uw domeinnaam hebben te maken en dus relevant zijn, veel gezocht wordt. Springt er een duidelijk woord (of woorden) uit en is deze nog beschikbaar om als domeinnaam te registreren? Het is verstandig om deze naam vast te leggen, omdat de kans groter is dat u eerder wordt opgemerkt door de zoekmachines
  • Kies voor een unieke naam: een naam die uniek is en dus niet erg lijkt op een andere naam, wordt beter onthouden. Maar een unieke naam is ook een zelfbedachte naam (zonder directe betekenis) die wel blijft hangen bij de mensen.
  • Vermijd domeinnamen met bestaande merknamen: ten eerste is het niet erg chique om dit te doen en ten tweede kunt u tegen flinke claims aanlopen.

Ander nieuws

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief:

© 2001 - 2020 Internet Today is een handelsnaam van Today Concepts B.V. | prijzen exclusief 21 % BTW | ICANN Registrant policy