Volledig in control met een control panel!

Geplaatst op 08-03-2023 - gewijzigd op 14-03-2023

Een van de zaken die je vaak tegenkomt bij het kiezen van een hostingpakket is het control panel. Je kunt overigens ook de termen controle paneel, management panel of beheerpaneel tegenkomen. Een van de belangrijkste voordelen van zo’n paneel is dat je in control bent over het beheer van een website, server of applicatie. Het is dus best een belangrijke feature van jouw hostingpakket. Maar waar moet je op letten bij zo’n control panel? Welke varianten zijn er eigenlijk en hoe kies je nu het perfecte paneel?

Wat is een control panel precies?

Een control panel is een webbased interface dat kan worden ingezet om verschillende zaken van een website, server of andere applicatie te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld serverinstellingen van jouw website aanpassen, domeinnamen wijzigen, e-mailaccounts aanmaken en SSL-certificaten installeren. Naast deze configuratie-eigenschappen kun je er ook diverse zaken mee controleren. Denk hierbij aan de prestaties van jouw website, het monitoren van het CPU-gebruik (hoe snel is de website nog en hoeveel bezoekers kan de server aan?) en het geheugengebruik. Het fijne aan het gebruik van een control panel is dus dat je al deze functionaliteiten kunt beheren in een (in de meeste gevallen) zeer gebruiksvriendelijke omgeving. Je hoeft dus niet allerlei moeilijke commando’s uit te voeren of diverse instellingen in de krochten van de server te benaderen om deze functionaliteiten uit te voeren. Hoezo in control met een controlpanel?!

Welke control panels zijn er?

Hoewel er best wel wat verschillende control panels zijn in de wereld, kunnen we ons eigenlijk wel ‘beperken’ tot een drietal meest bekende panelen: DirectAdmin, cPanel en Plesk. Zo’n ¾ van het controlpanelaanbod is in handen van deze grote drie. Ook zijn er een aantal control panels door providers zelf ontwikkeld. Zo hebben wij ooit SATserver ontwikkeld als tegenhanger van de grote drie. We introduceren de grote drie (in alfabetische volgorde):

Control panel | cPanel

cPanel is een zeer uitgebreid paneel met veel standaard functionaliteiten zoals het aanmaken van resellers, eindgebruikershosting inclusief het beheer van bandbreedte, diskgebruik, e-mailaccounts etc. cPanel is verkrijgbaar in tientallen talen.

Control panel | DirectAdmin

DirectAdmin is meer een lichtgewicht paneel omdat het minder systeembronnen gebruikt dan andere control panels. Het instellen van je e-mailaccounts, het instellen van spamfilters, het configureren van MySQL, beveiligde directories, FTP-accounts, cronjobs en statistieken; je kunt altijd en overal inloggen en direct mutaties doorvoeren of je specificaties aanscherpen.

Control panel | Plesk

Het control panel Plesk is vergelijkbaar met het cPanel paneel, maar biedt ook meer geavanceerde functionaliteiten ten aanzien van het beheer van servers en virtualisatie.

OK. Je weet nu wat een control panel is en wat je er zoal mee kunt doen. Daarnaast ben je voorgesteld aan de grote drie. Maar hoe kies je nu het juiste control panel? Eerlijkheid gebied te zeggen dat je soms geen keus hebt bij een hostingprovider. Er is immers al een keuze gemaakt voor een bepaald paneel.

Hoe kies ik het juiste controlpanel?

Als dat (nog) niet het geval is, zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten voordat je een keuze voor een bepaald paneel maakt. We kunnen niet alle factoren langs gaan, maar we benoemen er hier zeven factoren.

  1. Gebruikerservaring
    Omdat je volledig in control wilt zijn en jouw website (of server of andere applicatie) zoveel als mogelijk zelf wilt beheren is de gebruikerservaring van het panel enorm belangrijk. Het control panel moet gemakkelijk te bedienen zijn met een intuïtieve interface. Het control panel moet ervoor zorgen dat je tijd bespaart in plaats van dat het je tijd kost.

    Tip van InternetToday: vraag een demo aan bij jouw hostingprovider. Op deze manier kun je de gebruiksvriendelijkheid van het control panel zelf testen.

  2. Gewenste functies
    Je wilt niet (meer) afhankelijk zijn van een derde partij en dus is het goed om na te gaan of jouw beoogde control panel de functionaliteiten heeft die je nodig hebt of denkt te hebben. Door vooraf goed na te denken over deze functionaliteiten kun je de control panels gemakkelijk toetsen aan de hand van deze lijst.
  3. Beveiliging
    Het is van belang om na te gaan hoe de beveiliging binnen het control panel geregeld is en welke functionaliteiten er geboden worden. Denk bijvoorbeeld aan twee factor authenticatie (2FA), functies tegen DDoS aanvallen of malware en auto updates.

    Tip van InternetToday: twijfel je of een control panel een bepaalde beveiligingsfeature aanbiedt? Neem dan contact met ons op zodat we je hier goed over kunnen informeren.

  4. Compatibiliteit
    Controleer of het control panel, dat je voor ogen hebt, compatibel is met de server of hostingprovider. Het kan zijn dat een bepaald control panel niet werkt met een bepaalde server of provider. Ook voor deze factor laat je je adviseren door onze customer support afdeling.
  5. Toekomstbestendig
    Je kunt de toekomst natuurlijk niet voorspellen. Maar bij het kiezen van een control panel is het belangrijk om jouw doelstellingen in het achterhoofd te houden. Ben je van plan om jouw website of server uit te breiden? Dan is een schaalbaar control panel raadzaam. Let dus bij de keuze van een control panel om de schaalbaarheid ervan.
  6. Support
    Ook met hulp in te schakelen ben je in control. Check daarom goed of het control panel voldoende ondersteuningsmogelijkheden biedt zodat je veel zaken zelf kunt blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van documentatie of tutorials.
  7. Prijs
    Tenslotte benoemen de ‘prijs’ als belangrijke wegingsfactor voor het kiezen van een control panel. Die prijs kan namelijk best variëren afhankelijk van de leverancier en de gewenste functionaliteiten. Check dus per provider goed welke kosten er voor licenties of abonnementen in rekening worden gebracht.

Bovenstaande factoren zijn belangrijk bij de keuze voor een bepaald control panel. Twijfel je over een bepaalde functionaliteit. Neem dan contact op met een van onze customer support medewerkers. Zij kunnen je alles vertellen over de drie grote control panels.

Hoe nu verder?

Je wilt volledig in control zijn. En dus snappen we als geen ander dat je ook wilt weten wat nu de beste vervolgstap is.

De keuze voor een bepaald control panel hangt af van jouw behoefte ten aanzien van jouw website. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de functionaliteiten die je denkt nodig te hebben. Wil je bijvoorbeeld e-mail accounts beheren, software installeren en 2FA kunnen inschakelen? Wat zijn jouw wensen ten aanzien van de interface? Wil je het control panel bijvoorbeeld in een bepaalde taal gebruiken? Sommige panelen bieden naast het Engels verschillende andere taalinstellingen aan.

Heb jij je keuze al gemaakt? Ben jij volledig in control met het control panel van cPanel, DirectAdmin of Plesk? Bekijk onze hostingpakketten en zorg dat je volledig in control bent!

Bekijk de hostingpakketten van InternetToday!