Safer Internet Day: 2 factor authenticatie

Geplaatst op 07-02-2023 - gewijzigd op 08-03-2023

Op 7 februari is het Safer Internet Day. Het is een dag waar met allerlei activiteiten, zowel in Nederland als wereldwijd, aandacht wordt besteed aan het creëren van een veilige online omgeving voor kinderen. Het belang van deze dag wordt onderstreept doordat het dit jaar de 20e editie is en als thema ‘Together for a better internet’ heeft. 

Wij grijpen deze dag graag aan om aandacht te besteden aan het beveiligen van je online accounts met 2 factor authenticatie. Een gemiddelde internetgebruiker heeft 25 of meer online accounts. Deze accounts zijn in de meeste gevallen beveiligd met eenzelfde wachtwoord. Dit is natuurlijk niet de bedoeling omdat hackers hiermee snel en heel eenvoudig zichzelf toegang kunnen verlenen tot jouw accounts. Op deze manier kunnen je social media accounts overgenomen worden, kan er via online bankieren geld van je rekening gehaald worden, wordt er gemakkelijk(er) ingelogd bij jouw favoriete webshop(s) of kan er digitaal worden ingebroken in je werkaccount met alle gevolgen van dien. 

Een van de maatregelen die je kunt nemen om je online accounts te beveiligen is het instellen van 2 factor authenticatie. Deze term is ook wel bekend als: tweestapsinloggen, tweetrapsverificatie, tweestapsauthenticatie, meerfactorauthenticatie, MFA of 2FA. Wij houden het bij 2 factor authenticatie

2 factor authenticatie is een beveiligingsproces waarbij naast een wachtwoord, een tweede stap nodig is om toegang te krijgen tot een account. Die tweede stap kan bijvoorbeeld een verificatiecode zijn die je via een e-mail ontvangt of binnenkrijgt via een SMS bericht. Het kan ook zijn dat je een beveiligingsvraag moet beantwoorden als extra beveiliging. 

Het voordeel van 2 factor authenticatie is natuurlijk dat jouw account nog beter beveiligd is en het voor cybercriminelen nog lastiger is om toegang te krijgen tot jouw account. Hierdoor is er een verminderd risico op hacking en fraude en zijn je gegevens (en transacties) beschermt. 
Ook het portal van InternetToday is beveiligd met 2 factor authenticatie. Je stelt het gemakkelijk in door in te loggen in jouw mijn.internettoday omgeving.
Inloggen in mijn.internettoday

Traditionele wachtwoordbeveiliging is tegenwoordig niet meer voldoende om cybercriminelen buiten de deur te houden. Zij ontwikkelen steeds betere methodes om sneller wachtwoorden te achterhalen. Met 2 factor authenticatie voeg je een extra laag van bescherming toe en verhoog je de vertrouwelijkheid van online activiteiten. Daarom is 2 factor authenticatie zo belangrijk voor individuen, bedrijven en organisaties.

Ons advies: als 2 factor authenticatie beschikbaar is binnen jouw online account; gebruik het!