Cloud beheer uitbesteden

Geplaatst op 14-12-2022 - gewijzigd op 29-03-2023

Cloud beheer wel of niet uitbesteden? Steeds meer bedrijven stellen zichzelf deze vraag. Waarom zou je cloud beheer uitbesteden? Welke verschillende manieren van uitbesteden zijn er en waar moet je opletten bij het selecteren van de juiste Managed Service Provider; de partij waar je het beheer van jouw cloud infrastructuur gaat onderbrengen? Zijn er ook nog valkuilen om rekening mee te houden? We praten je graag bij over dit onderwerp en geven je passend advies. 

Direct een adviesgesprek inplannen

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je als bedrijf het cloud beheer wilt uitbesteden. Een van de belangrijkste redenen voor het uitbesteden van cloud beheer is wel dat bedrijfseigenaren zich (weer) meer willen focussen op de core business en bedrijfsprocessen. Eigenlijk is dat ook een veel gehoord argument bij onze klanten wanneer zij ons benaderen voor managed dienstverlening. De praktijk leert dan dat er op dit moment te veel tijd gespendeerd wordt aan het up-and-running houden van de systemen en dat dat ten koste gaat van de beschikbare tijd van de medewerkers. En dat is zonde!

Andere argumenten voor uitbesteding van cloud beheer zijn:

 • Men wil de beschikking over meer kennis
 • Men wil de stabiliteit en performance van het platform nog verder verbeteren
 • Men wil meer grip op de kosten voor IT
 • Men wil maximale waarborging van de veiligheid van hun data
 • Men wil minder risico vanuit de arbeidsmarkt.

Wat is een Managed Services Provider (MSP)? 

Cloud beheer uitbesteden aan een managed services provider dus. Maar wat is een Managed Services Provider (MSP) precies? De term MSP wordt veel gebruikt in de zakelijke dienstverlening waar deze in vele branches gebruikt kan worden. In deze context staat MSP (of managed services provider) voor een partij die gespecialiseerde diensten verleent aan andere bedrijven op het gebied van informatietechnologie (IT) en netwerkondersteuning. 

Voordelen van het uitbesteden van cloud beheer bij een MSP

Wanneer je besluit om je cloud beheer uit te besteden aan een MSP is het van belang om goede afspraken te maken. Wie is waar verantwoordelijk voor? Wat is de reactie en oplossingstijd? Hoe vindt de monitoring plaats? Welke escalatieniveaus worden er afgesproken en hoe zit het met veiligheid en welke richtlijnen worden gehanteerd? Zodra je over deze zaken goede en heldere afspraken gemaakt hebt, profiteer je als bedrijf van de volgende voordelen:

 • Er is één aanspreekpunt voor jou en je technische toeleveranciers voor cloud beheer
 • Je krijgt de beschikking over 24/7 technische supportdienst  
 • Je krijgt uptime garantie van 99,99%
 • Je maakt heldere afspraken over bovenstaande zaken en legt deze vast in een SLA (Service Level Agreement). Zo weet je precies waar je als bedrijf aan toe bent. 
 • Je breidt als het ware je eigen IT-afdeling uit met veel extra kennis en ervaring
 • Door deze kennis en ervaring verbeter je de stabiliteit en performance van je cloud platform
 • In veel gevallen is het uitbesteden van cloud beheer financieel aantrekkelijker dan een of meer beheerder(s) in dienst nemen
 • Je creëert een flexibele schil rondom jouw IT afdeling waardoor er snel opgeschaald kan worden bij calamiteiten. 

Zijn er dan alleen maar voordelen? Nee, voordelen zijn er altijd en dus ook nadelen. We gaven aan dat het uitbesteden van cloud beheer financieel aantrekkelijker is, maar als je puur naar het uurtarief gaat kijken zal dit bij een externe partij hoger liggen. Daarnaast lost een MSP jouw probleem op op basis van SLA niveau en deze afhankelijkheid kan als een nadeel voelen. 

Over InternetToday

Met meer dan 20 jaar ervaring, ruim 11.000 klanten en over de 90.000 gehoste websites zijn we één van de grotere managed services providers van Nederland. Naast onze passie voor techniek ligt onze kracht in het meedenken met onze klant. Bovendien willen we snel schakelen, zoeken we altijd naar de beste oplossing en maken we heldere afspraken met onze opdrachtgevers. We weten als geen ander dat het uitbesteden van cloud beheer geen dagelijkse kost is en dat dit in alle gevallen een kwestie van vertrouwen is. Je wilt je data en bedrijfsprocessen immers bij een betrouwbare partij onderbrengen. Een partij waar uptime en security boven alles gaat en zich het liefst ook nog proactief opstelt. Om deze kwaliteit kwaliteit te borgen hebben wij diverse certificeringen behaald, waaronder de ISO 27001.  

Neem contact op

Cloud beheer uitbesteden bij InternetToday?

Bij het inrichten van cloud beheer maken we goede afspraken over de techniek, stabiliteit, beschikbaarheid en snelheid. Bij InternetToday kun je het cloud beheer op verschillende manier inrichten. Hierbij leggen we de focus op de mate van verantwoordelijkheid. Wil je volledig ontzorgd worden en geen omkijken meer hebben naar de cloud beheer of wil je bepaalde zaken nog zelf doen? Of kiezen we voor een hybride manier waarbij er een gedeelde verantwoordelijkheid ontstaat. Het kan allemaal bij InternetToday!

Vragen over het uitbesteden van cloud beheer

Wil je graag geadviseerd worden over het uitbesteden van cloud beheer en ben je benieuwd wat InternetToday voor je kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze specialisten! Dit kan via telefoonnummer 088-7507000 of door een e-mail te sturen naar support@internettoday.nl.