De invloed van Domeinnaam-extensies op SEO en Branding

Geplaatst op 16-08-2023 - gewijzigd op 16-08-2023

Als website-eigenaar weet je als geen ander dat er veel komt kijken bij het opzetten van een nieuwe website. Zo is er het design, de content en alle technische aspecten zoals het CMS en eventuele koppelingen met back-end systemen. Ook de keuze voor een bepaalde domeinnaam en bijbehorende domeinnaam-extensie is van groot belang. Niet alleen heeft de keuze voor een domeinnaam + extensie invloed op je branding, maar het kan ook een impact hebben op jouw positie(s) in zoekmachines zoals die van Google.

In deze blogpost gaan we dieper in op de invloed van domeinnaam-extensies op zowel SEO als branding, en waarom deze keuze belangrijk is voor jouw online aanwezigheid.

Registreer direct jouw domeinnaam

SEO en Domeinnaam-extensies

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. We kunnen wel zeggen dat SEO cruciaal is om jouw website (nog) beter vindbaar te maken voor jouw doelgroep in zoekmachines. Wist je dat de domeinnaam-extensie die je kiest ook een rol kan spelen in jouw inspanningen in het kader van SEO? Hoewel de impact subtiel kan zijn, houden zoekmachines rekening met de relevantie van je domeinnaam-extensie met betrekking tot de inhoud van je website. Als je bijvoorbeeld een lokale onderneming hebt, kan een land-specifieke extensie zoals .NL of .BE helpen om je website beter te ranken in lokale zoekresultaten.

Branding en Domeinnaam-extensies

Omdat je domeinnaam in de meeste gevallen het eerste is dat mensen zien, is een domeinnaam een essentieel onderdeel van je branding. Met een goede domeinnaam kun je direct een blijvende indruk achterlaten! De keuze van je domeinnaam-extensie kan dus min of meer het karakter van jouw merk weerspiegelen. Zo kun je als non-profitorganisatie bijvoorbeeld kiezen voor een .ORG extensie waarmee je betrouwbaarheid en betrokkenheid uitstraalt. Ben je een creatieve start-up dan ligt een .IO extensie voor de hand. Hiermee creëer je een innovatieve en technologische uitstraling!

Tips voor het kiezen van de juiste Domeinnaam-extensie

Met ruim 1.200 domeinnaam-extensies zijn wij één van de grootste domeinnaamaanbieders van Europa. Vanuit deze rol willen we je graag een aantal tips geven voor het kiezen van de juiste domeinnaam-extensie.

 • Relevantie
  Zorg ervoor dat de domeinnaam-extensie relevant is voor je bedrijf en de core business van je bedrijf. Dit kan zowel zoekmachinevriendelijkheid als merkcohesie bevorderen.
 • Lokale aanwezigheid
  Richt je je op een specifieke regio dan is het goed om een land-specifieke extensie te overwegen. Hiermee versterk je namelijk je lokale aanwezigheid. Denk bijvoorbeeld aan een .SE of een .IT extensie.
 • Branche
  Kijk ook eens naar de bedrijven om je heen. Wat doen andere bedrijven in jouw branche? (web)Winkels kunnen voor een .SHOP extensie kiezen terwijl tech-bedrijven veelal voor de .TECH extensie zullen gaan!
 • Toekomst
  Als ondernemer kun je er niet omheen: de toekomst. Neem die groeiplannen met jouw bedrijf ook mee in je overweging welke extensie bij jouw bedrijf past.

Domeinnaam-extensies zijn dus meer dan alleen een technisch detail binnen een domeinnaam. Ze spelen een (belangrijke) rol in de prestaties van jouw website (en daarmee ook jouw bedrijf) binnen de zoekmachines. Daarnaast heeft een domeinnaam-extensie invloed op jouw branding-strategieën. Door bewust te kiezen, kun je je online aanwezigheid versterken en je merk opbouwen op een manier die blijft hangen bij je publiek.

Bekijk ons aanbod domeinnaam-extensies