De voordelen van SSL-certificaten voor websitebeveiliging

Geplaatst op 10-04-2024 - gewijzigd op 10-04-2024

Online veiligheid is vandaag de dag een van de belangrijkste pijlers in alles wat wij, als hostingprovider, doen. Om deze pijlers uit te dragen, zien we het als onze taak om je te informeren en te adviseren over de stappen die je kunt ondernemen om jouw eigen online veiligheid topprioriteit te maken en te behouden. Zo is een SSL-certificaat een essentiële stap om jouw online veiligheid op orde te brengen.

Maar waarom zijn SSL-certificaten zo belangrijk en welke voordelen bieden ze voor de beveiliging van websites en het opbouwen van vertrouwen bij bezoekers? In deze blogpost zullen we dieper ingaan op de voordelen van SSL-certificaten en waarom ze onmisbaar zijn voor een veilige en betrouwbare online aanwezigheid.

Ga direct naar ons aanbod SSL-certificaten

Wat is een SSL-certificaat?

Voordat we ingaan op de voordelen en de aanschafmogelijkheden van een SSL-certificaat, kijken we eerst naar wat een SSL-certificaat nou precies is. SSL staat voor Secure Sockets Layer en is een beveiligingsprotocol dat wordt gebruikt om gegevensversleuteling te bieden tussen een webbrowser en een webserver. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat alle gegevens die tussen de browser van de gebruiker en de website worden verzonden, worden versleuteld, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt voor kwaadwillende partijen om deze gegevens te onderscheppen en te lezen.

Voordelen van SSL-certificaten

 • Beveiligde gegevensoverdracht
  We gaven het eerder in dit artikel al aan; een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde gegevensoverdracht. Daarnaast hebben we direct het belangrijkste voordeel van een SSL-certificaat benoemd. Door het implementeren van SSL, worden alle gegevens die vanuit de browser van een gebruiker naar de website worden verzonden, versleuteld. Dit betekent dat persoonlijke informatie zoals creditcardgegevens, inloggegevens en andere gevoelige informatie beschermd zijn tegen hackers en cybercriminelen.
 • Vertrouwen en geloofwaardigheid
  Een website met een SSL-certificaat is te herkennen aan het zogenaamde ‘HTTPS’-protocol en het hangslotpictogram in de adresbalk. Deze twee elementen geven bezoekers van jouw website het vertrouwen dat de website veilig is en hun gegevens worden beschermd. Het zien van het hangslotpictogram en "HTTPS" in de adresbalk vergroot het vertrouwen van bezoekers en stelt hen gerust dat hun informatie veilig is op jouw website.
 • Bescherming tegen phishing
  SSL-certificaten bieden ook bescherming tegen phishing-aanvallen, waarbij kwaadwillende partijen proberen gevoelige informatie te stelen door zich voor te doen als legitieme websites. Door een SSL-certificaat te implementeren, wordt de authenticiteit van je website bevestigd, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om een phishing-site te maken die lijkt op de jouwe.
 • Verbeterde zoekmachineoptimalisatie
  Naast het verbeteren van de beveiliging, het opbouwen van het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van jouw website en de bescherming die een SSL-certificaat biedt tegen phishing heeft een SSL ook positieve invloed op je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google en Bing geven voorkeur aan websites met een SSL-certificaat bij het bepalen van de zoekresultaten. Dit betekent dat een website met SSL doorgaans hoger gerangschikt wordt dan een vergelijkbare website zonder SSL-certificaat.
 • Voldoen aan wettelijke voorschriften
  Voor bepaalde soorten websites, met name e-commerce websites en websites die persoonlijke of financiële informatie verwerken, is het hebben van een SSL-certificaat een wettelijke vereiste. Door SSL te implementeren, kun je voldoen aan deze wettelijke voorschriften en potentiële boetes en juridische problemen voorkomen.

Hoe een SSL-certificaat aan te schaffen?

Er zijn verschillende manieren om een SSL-certificaat aan te schaffen. Iedere mogelijkheid heeft zijn eigen voor- en nadelen. In de basis zijn er twee manieren om een SSL-certificaat aan te schaffen: een betaalde variant en een gratis variant via een control panel.

Betaald SSL-certificaat

Betaalde SSL-certificaten worden uitgegeven door erkende certificaatautoriteiten en bieden een hoger niveau van beveiliging en vertrouwen dan gratis certificaten. Ze bieden geavanceerde functies zoals uitgebreide validatie, garanties tegen inbreuken en een hogere dekkingsgraad, waardoor ze ideaal zijn voor e-commerce websites en andere websites met hoge beveiligingsvereisten.

Voordelen:

 • Hoger niveau van beveiliging en vertrouwen.
 • Geavanceerde functies zoals uitgebreide validatie.
 • Geschikt voor websites met hoge beveiligingsvereisten.

Nadelen:

 • (kleine) Jaarlijkse vergoeding.
 • Installatie en beheer kunnen complexer zijn dan gratis certificaten.

Gratis SSL-certificaat

Net als vele andere webhostingproviders bieden we gratis SSL-certificaten aan via de control panels die we ondersteunen: DirectAdmin, cPanel en Plesk. Deze gratis certificaten worden meestal uitgegeven door Let's Encrypt en bieden basisbeveiliging voor je website. Ze zijn gemakkelijk te installeren en kunnen een goede optie zijn voor kleine websites met beperkte beveiligingsbehoeften.

Voordelen:

 • Gratis beschikbaar
 • Gemakkelijk te installeren
 • Biedt basisbeveiliging voor de meeste websites.

Nadelen:

 • Minder uitgebreide beveiligingsfuncties.
 • Mogelijk minder vertrouwen bij bezoekers dan betaalde certificaten.

Natuurlijk zijn er nog wel meer opties om een SSL-certificaat aan te schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld de samenwerking zoeken met een reseller die SSL-certificaten verkopen en zou je een SSL-certificaat aan kunnen schaffen op een zogenaamde marktplaats voor SSL-certificaten.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een SSL-certificaat rekening te houden met factoren zoals het niveau van beveiliging, het type validatie (DV, OV, EV), dekking (enkel domein, wildcard, meerdere domeinen), garanties, klantenondersteuning en prijs. Door verschillende opties te vergelijken en te evalueren welk certificaat het beste past bij de behoeften en het budget van jouw website, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het aanschaffen van een SSL-certificaat.

SSL-certificaat; een belangrijke stap naar online veiligheid

Het aanschaffen en implementeren van een SSL-certificaat is een essentiële stap om de beveiliging van je website te verbeteren, het vertrouwen van bezoekers op te bouwen en te voldoen aan wettelijke voorschriften. Of je nu kiest voor een gratis certificaat via je control panel of een betaald certificaat van een erkende certificaatautoriteit, het belangrijkste is dat je de beveiliging van je website serieus neemt en actie onderneemt om deze te versterken.

Wil je meer weten over SSL-certificaten en welke optie het beste is voor jouw website? Neem dan gerust contact met ons op. Een van onze customer support medewerkers staat voor je klaar om je te helpen bij het kiezen en implementeren van het juiste certificaat voor jouw behoeften.

Neem contact met ons op