Het belang van een back-up

Geplaatst op 30-03-2023 - gewijzigd op 31-03-2023

Op 31 maart is het Wereld back-up dag. Ooit is deze dag in het leven geroepen om internetgebruikers bewust te maken van het maken van een back-up. De belangrijkste boodschap: met het maken van een back-up bescherm je je data! En daarmee hebben we eigenlijk de belangrijkste reden voor het maken van een back-up al te pakken. Maar er zijn meer redenen waarom het maken van een back-up van je (meer belangrijke) gegevens zo belangrijk is. In deze blogpost vertellen we je er alles over!

Wat is een back-up precies?

We gaan eerst even terug naar de basis. Wat is een back-up precies? Een back-up is een kopie van gegevens die is gemaakt als een soort voorzorgsmaatregel tegen verlies van (belangrijke) data. Als we het hebben over een back-up kunnen we eigenlijk drie verschillende soorten onderscheiden: Een volledige back-up maakt een kopie van alle gegevens en bestanden op je systeem, terwijl een incrementele back-up alleen de wijzigingen sinds de laatste back-up opslaat. Een differentiële back-up slaat alleen de wijzigingen op sinds de laatste volledige back-up.

InternetToday maakt overigens alleen volledige back-ups omdat wij vinden dat jouw data het allerbelangrijkst is. Met een volledige back-up ben je er zeker van dat jouw data veilig is bij InternetToday!

Als Managed Service Provider krijgen wij vaak de vraag in welke frequentie er een back-up gemaakt moet worden. De meest voorkomende frequentie van het maken van een back-up is wekelijks of dagelijks. Maar het hangt er sterk van af hoe vaak er gegevens wijzigen en hoe belangrijk de gegevens voor jou(w bedrijf) zijn. Bij InternetToday plaatsen wij back-ups van de data altijd op een zogenaamde externe back-upserver. Hierdoor zijn er bij eventuele calamiteiten altijd back-ups beschikbaar.

Het belang van back-ups

 1. Bescherming tegen gegevensverlies
  Door met regelmaat een back-up te maken van je (belangrijkste) gegevens wapen je jezelf tegen onvoorziene gebeurtenissen zoals een hardware storing of een malware-infectie. Ook een menselijke fout hoeft in dit geval niet fataal te zijn voor jouw gegevens.
 2. Continuïteit van je bedrijfsvoering
  Als je een directeur of manager bent zijn je gegevens van cruciaal belang voor de continuïteit van je bedrijfsvoering of jouw afdeling. Gegevensverlies kan immers leiden tot financiële verliezen, reputatieschade of productiviteitsvermindering. Door regelmatig back-ups te maken van jouw gegevens zorg je ervoor dat jouw bedrijf of afdeling gewoon door kan blijven draaien, zelfs als er een incident voordoet.
 3. Bescherming van vertrouwelijke informatie
  Als je gevoelige of vertrouwelijke informatie opslaat, is het maken van back-ups van vitaal belang om ervoor te zorgen dat deze informatie niet verloren gaat of in verkeerde handen valt. Door back-ups te maken, kun je ervoor zorgen dat je deze informatie veilig kunt bewaren en herstellen in geval van een storing of incident.
 4. Kostenbesparing
  Het maken van back-ups kan kostenbesparend zijn. Als je gegevens verliest en geen back-up hebt, kan het zijn dat je een dure datarecovery-service moet gebruiken om de verloren gegevens terug te halen. Door regelmatig back-ups te maken, kun je deze kosten voorkomen en ervoor zorgen dat je gegevens veilig zijn.
 5. Tijdsbesparing
  Als je een back-up achter de hand hebt van jouw meest belangrijke gegevens ben je verzekerd van het herstel van je systemen. Bij een incident is het namelijk niet nodig om alles opnieuw in te richten en in te stellen; je back-up is de redding! Dat bespaart enorm veel tijd!

InternetToday is jouw back-up

InternetToday is jouw back-up; daar kun je op rekenen! Heb je een van onze hostingpakketten (IT Easy, IT Starter of IT Professional) dan maken we gratis back-ups voor je. We hebben ook back-ups standaard ingesteld op DirectAdmin, ons standaard controlpanel als je voor een van onze hostingpakketten kiest. Wij vinden namelijk dat een dergelijk essentiële dienst inbegrepen moet zijn. 

Wil je meer weten over onze back-up dienstverlening? Neem dan contact met ons op. 

Neem contact op

Wil je weten welke hostingpakketten InternetToday aanbiedt? Ga dan naar onze speciale hosting-pagina.