Het verschil tussen managed en unmanaged back-up

Geplaatst op 24-05-2022 - gewijzigd op 24-05-2022

Back-up kennen we allemaal en het nut van back-ups is bekend. Naast de hoeveelheid opslagruimte en een controlepanel is een onbekende keuze die van managed of unmanaged back-up.

In de basis is back-up niets meer dan een kopie van gegevens opgeslagen op een andere locatie. Off-site in een ander datacenter, dus fysiek op een andere plek. Dit is voor managed en unmanaged back-up hetzelfde.

Unmanaged back-up voor als je technische kennis hebt
Unmanaged (FTP) back-up wordt door InternetToday ingesteld, maar we monitoren niet of de back-up heeft gedraaid en is geslaagd. Unmanaged is ook niet encrypted. Deze optie kies je als je voldoende technische kennis hebt, controle over de processen wilt houden en wilt besparen op werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren.

Managed back-up voor als je er geen omkijken naar wilt hebben
Managed back-ups worden door ons wel gemonitord. Heeft de back-up gedraaid en is deze geslaagd? Deze controle wordt dagelijks geautomatiseerd uitgevoerd met daarnaast periodiek een handmatige controle. In tegenstelling tot unmanaged is managed wel encrypted. Met managed kies je voor ontzorging.

Bij managed back-up is het schema flexibel in te regelen. Zo kun je er voor kiezen om de database met een andere frequentie te back-uppen dan de FTP. Ook BURP is inbegrepen bij managed back-up, het comprimeert data en maakt incrementele back-ups; dus alleen back-uppen wat is gewijzigd, waardoor je back-ups kleiner zijn. Verder is langere retentie mogelijk door comprimeren; door kleinere back-ups is meer ruimte om meer, en dus verder terug in de tijd op te slaan.

Een optionele dienst voor managed back-up is de Disaster Recovery Test (DRT). Een back-up hebben is één, weten dat je deze kunt gebruiken na calamiteiten is een tweede. Door te testen met DRT weten we of de back-up corrupt is of niet, wat de terugzettijd is en of er zich fouten voordoen.

Managed back-up kost € 22,50 per maand naast de prijs voor opslagruimte. Zie onze website voor alle prijzen. Interesse? Bel of mail gerust.