PHP 8, de nieuwste PHP-versie

Geplaatst op 22-02-2021 - gewijzigd op 22-02-2021

Op 26 november 2020 is de nieuwste PHP versie officieel uitgebracht. PHP v8.0 is de opvolger van PHP v7.4 en brengt een hoop verbeteringen en nieuwe features met zich mee.

In deze mailing leggen we uit waarom PHP 8 zo goed is en wat je van ons kunt verwachten met betrekking tot de ondersteuning van deze nieuwste PHP-versie.

Waarom updaten naar PHP v8.0?
Er zijn een aantal redenen om gebruik te gaan maken van PHP 8. We hebben ze opgedeeld in 4 categorieën:

 • Snelheid
  Eén van de kenmerken van PHP 8 is dat deze versie gebruik kan maken van Just in Time (JIT). Dit is een compiler die een veelgebruikte code kan herkennen, optimaliseren en onthouden voor toekomstig gebruik. Zo hoeft de PHP-code niet stap voor stap uitgevoerd te worden, maar kan de server dit heel snel direct doen. Het gebruik van JIT kan ervoor zorgen dat je website 1,5 tot 2 keer sneller laadt.
 • Veiligheid
  PHP v7.4 zal nog van beveiligingsupdates worden voorzien tot november 2021. Daarna wordt het gemarkeerd als End of Life (EOL) en wordt PHP 7 niet meer onderhouden. Om jouw websites veilig te houden is het belangrijk om gebruik te gaan maken van PHP 8 voordat 7 zal verlopen.
 • Stabiliteit
  PHP 8 is inmiddels een aantal maanden uit en het is de primaire PHP-versie waarop verbeteringen worden toegepast. Het is daarmee de versie met de meeste improvements waarop doorontwikkeld wordt.
 • Nieuwe features
  PHP 8 brengt een aantal nieuwe features met zich mee. Hieronder de JIT compiler maar ook Named parameters, Attributes en Constructor properties en een scala aan nieuwe functies en classes.

Wil je precies weten wat er allemaal veranderd is? Een gedetailleerd overzicht is te vinden op PHP.watch.

Kan mijn website PHP v8.0 draaien?
De meeste content management systemen zijn inmiddels te gebruiken in combinatie met PHP 8. Voor de drie meest gebruikte systemen is de onderstaande versie (of hoger) vereist voor het gebruik van PHP 8:

 • Wordpress 5.6
 • Drupal 9.19
 • Joomla 3.9.23

Mocht je nog gebruik maken van een oudere versie dan adviseren wij te upgraden naar de bovenstaande versies.

Hoe kom ik aan PHP 8?

 • Websites & reseller hosting
  PHP v8.0 is op al onze gedeelde servers geïnstalleerd. Heb je bij ons een website of reseller pakket staan dan heb je de mogelijkheid om PHP 8 te selecteren uit de lijst met PHP-versies.
 • Eigen server
  Neem je bij ons een managed server af? Dan is PHP 8 nog niet geïnstalleerd. Wil je er gebruik van maken, neem dan contact op met onze Support om een upgrade in te plannen.
 • Service Level Agreement
  Neem je bij ons een Service Level Agreement (SLA) af? Dan nemen wij binnenkort met jou contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Is het verplicht om te upgraden naar PHP 8?
Op dit moment bieden wij verschillende PHP-versies aan en is het gebruik van PHP 8 optioneel. We zijn wel bezig met het uitfaseren van de oudere PHP-versies om ervoor te zorgen dat wij de beste stabiliteit en veiligheid kunnen bieden. Het is dus niet verplicht om te upgraden, maar wij adviseren wel om zo snel mogelijk gebruik te gaan maken van PHP 8.