Registrar lock: Het onzichtbare schild voor je domeinnaam

Geplaatst op 30-10-2023 - gewijzigd op 30-10-2023

In de wereld van cybersecurity is bescherming van je digitale aanwezigheid van het grootste belang. Je domeinnaam is vaak de toegangspoort tot je online identiteit, en het beveiligen ervan is een cruciaal onderdeel van je algehele digitale beveiligingsstrategie. Een van de meest krachtige, maar vaak over het hoofd geziene, hulpmiddelen in dit gevecht is de 'registrar lock'.

Oktober is de maand van de Cybersecurity en in deze blogpost bespreken we de registrar lock. We leggen uit wat een registrar lock precies is en hoe je het in kunt stellen. Tenslotte benadrukken we het belang van de registrar lock en hoe dit als een soort onzichtbaar schild kan werken voor jouw domeinnaam.

Wat is een registrar lock?

Een registrar lock, ook wel domain transfer lock genoemd, is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan je domeinnaamregistratie. Het is functionaliteit die ervoor zorgt dat niemand je domeinnaam kan wijzigen, overdragen of verhuizen zonder de juiste, strenge verificatieprocedures te volgen. Het is belangrijk om te vermelden dat een registrar lock niet hetzelfde is als een gewoon domeinnaamwachtwoord (authenticatiecode). Het beschermt je domein op een dieper niveau.

Hoe werkt een registrar lock?

Wanneer een registrar lock is ingesteld op je domein, wordt er als het ware een extra beveiligingslaag toegevoegd aan de DNS-informatie van je domein. Deze laag voorkomt wijzigingen in de registrar van je domeinnaam, de nameservers, of andere DNS-instellingen, tenzij strenge verificatie wordt doorstaan. Dit betekent dat zelfs als een kwaadwillende toegang krijgen tot je registrar-account, ze nog steeds geen controle kunnen uitoefenen over je domein zonder de juiste beveiligingsprotocollen te doorbreken.

Waarom is een registrar lock belangrijk voor cybersecurity?

Cybercriminelen hebben verschillende tactieken om toegang te krijgen tot waardevolle domeinnamen. Dit kan variëren van het hacken van je registrar-account tot het uitvoeren van geavanceerde phishing-aanvallen op medewerkers van je organisatie. Eenmaal in staat om controle te krijgen over je domein, kunnen ze de website omleiden naar kwaadaardige bronnen, e-mails onderscheppen en meer schadelijke acties ondernemen.

Een registrar lock vormt een krachtige verdedigingslinie tegen deze aanvallen. Zelfs als aanvallers erin slagen je registrar-account te compromitteren, zullen ze niet in staat zijn om je domein te wijzigen zonder de strenge verificatieprocedures te omzeilen die het registrar lock afdwingt.

Hoe kun je zo’n registrar lock instellen?

Het instellen van een registrar lock voor je domein is een verstandige stap voor iedere domeinnaameigenaar. Hier zijn de stappen om het te implementeren: Als je een mijn.internettoday omgeving hebt doorloop je de volgende stappen:

    Inloggen in mijn.internettoday.nl
    Navigeer naar ‘Domeinen’ en klik op het tandwiel-icoon.
    In het scherm dat daarna verschijnt kun je bij ‘Lock domain’ de registrar lock aanzetten!
    Klik op ‘Opslaan’ om jouw wijziging te bevestigen.

Heb je je domeinen bij een andere registrar geregistreerd dan kun je over het algemeen de volgende stappen doorlopen:

  • Neem contact op met je registrar: Neem contact op met de registrar waar je domein is geregistreerd en vraag naar de mogelijkheid om een registrar lock toe te voegen.
  • Doorloop verificatie: De registrar zal waarschijnlijk een grondige verificatie van je identiteit en autorisatie vragen voordat ze een registrar lock activeren.
  • Activeer de registrar lock: Zodra de verificatie is voltooid, zal de registrar het registrar lock activeren voor je domein.
  • Monitor je domein: Blijf je domein actief monitoren om ervoor te zorgen dat eventuele wijzigingen die worden aangevraagd, legitiem zijn.

Voor welke domeinnaam-extensies (TLDs) is een registrar lock beschikbaar?

Als we het over domeinnaam-extensies hebben, hebben we het eigenlijk over TLDs (Top Level Domains). Top Level Domains kun je grofweg opsplitsen in generieke TLDs (gTLD) en country code TLD’s (ccTLDs). Die laatste groep behoort toe aan een bepaald land, zoals .NL, .BE of .DE. Over het algemeen gezien hebben de ccTLDs geen registrar lock. Daarentegen hebben veel gTLDs wel een registrar lock. Denk hierbij aan .COM, .ORG, .NET, .INFO, .BIZ en .MOBI.

Registrar Lock, een onzichtbaar schild voor jouw domeinnaam

In een tijd waarin cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel om elke mogelijke maatregel te nemen om je digitale activa te beschermen. Een registrar lock fungeert als een onzichtbaar schild die je domeinnaam beschermt tegen ongeoorloofde wijzigingen. Het is een eenvoudige, maar uiterst effectieve beveiligingsmaatregel die elke organisatie zou moeten overwegen als onderdeel van hun cybersecuritystrategie. Laat je domeinnaam niet kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen; versterk je beveiliging met een registrar lock.

Wil je meer weten over de registrar lock? Neem dan contact met ons op.

Neem direct contact met ons op!