Waarom je je domeinnaam tijdig moet verlengen

Geplaatst op 13-03-2024 - gewijzigd op 13-03-2024

Als domeinnaamprovider weten wij natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is om een domeinnaam te hebben. Of je nu een bedrijf runt, een blog beheert of een persoonlijke website hebt, een domeinnaam is essentieel voor je online aanwezigheid. Maar wat gebeurt er als je vergeet je domeinnaam op tijd te verlengen? Dit kan, zoals je zult begrijpen, dramatische gevolgen hebben. In deze blogpost gaan we dieper in op het belang van het tijdig verlengen van je domeinnaam en de gevaren van het niet (tijdig) verlengen. Ook zetten we de stappen uiteen om dit probleem te voorkomen.

Inloggen in mijn.internettoday.nl

Het verlengen van je domeinnaam is cruciaal

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het op tijd verlengen van je domeinnaam is van cruciaal belang. In de eerste plaats voorkom je dat iemand anders met jouw domeinnaam aan de haal gaat, zodra deze verloopt. Dit kan weer leiden tot het verlies van je online (merk)identiteit en reputatie. Bovendien kan het op tijd verlengen van je domeinnaam helpen bij het behouden van je zoekmachinepositie en het voorkomen van negatieve impact op je SEO-inspanningen.

Daarnaast zijn verlopen domeinnamen een gewild doelwit voor zogenaamde domeinkapers. Zij registreren verlopen domeinnamen om deze later voor een (nog) hogere prijs door te verkopen. Door je domeinnaam tijdig te verlengen, minimaliseer je het risico dat kapers je domeinnaam stelen en deze voor hun eigen doeleinden gebruiken.

Tenslotte kan het niet tijd verlengen van je domeinnaam leiden tot juridische geschillen, vooral als je merknaam gekoppeld is aan de domeinnaam. Als iemand anders je domeinnaam registreert nadat deze is verlopen, kan dit leiden tot inbreuk op het merkrecht en juridische kosten om de domeinnaam terug te krijgen.

Het belang van de auto renew functionaliteit

Om ervoor te zorgen dat jouw domeinnaam altijd actief blijft, heb je de mogelijkheid om de auto renew functionaliteit in te schakelen. Met deze functie wordt jouw domeinnaam automatisch verlengd zodra deze dreigt te verlopen. Hierdoor minimaliseer je niet alleen het verlies van je domeinnaam; de auto renew functionaliteit zorgt ook voor een beetje gemoedsrust bij jou als domeinnaameigenaar. Het inschakelen van de auto renew functionaliteit is een eenvoudige en effectieve manier om ervoor te zorgen dat je domeinnaam altijd up-to-date blijft:

  1. Ga naar https://mijn.internettoday.nl.
  2. Log in op jouw account.
  3. Ga naar de domeinnaam die je wilt verlengen.
  4. Klik op het tandwiel-icon en er opent een configureer-scherm voor dit domein.
  5. Onder het kopje ‘Algemeen’ zie je de Verloopdatum en Verlengen bij afloop.
  6. Bij het kopje ‘Verlengen bij afloop’ kies je voor AAN
  7. Sla de nieuwe instellingen op.

Het tijdig verlengen van je domeinnaam is van vitaal belang voor het behoud van je online aanwezigheid en het voorkomen van ongewenste complicaties. Door bewust te zijn van het belang van tijdige domeinnaamverlengingen en door praktische stappen te nemen om dit te realiseren, kun je ervoor zorgen dat je website altijd beschikbaar blijft voor je publiek. Vergeet niet om regelmatig je verlengingsdatum te controleren en gebruik te maken van de auto renew functionaliteit om gemoedsrust te garanderen.

Inloggen in mijn.internettoday.nl