WordPress hosting; wie, wat, waar en waarom?

Geplaatst op 21-02-2023 - gewijzigd op 09-04-2024

WordPress, het is een van de meest gebruikte Content Management Systemen (CMS) ter wereld. Het open source systeem is gratis en dagelijks gaan er honderden WordPress websites live. Wellicht dat jij zelf ook WordPress website hebt of dat je het idee hebt om binnenkort een website te lanceren. Om die website daadwerkelijk online te zetten, heb je een WordPress hostingpakket nodig. Wat is WordPress hosting, waarom is het belangrijk en waar moet je opletten bij het selecteren van de juiste hostingprovider. We vertellen het je graag in deze blogpost. 

WordPress is dus een zeer populair CMS voor het opzetten van een blogpagina, een webshop of een website. Naast het feit dat WordPress gratis is, is het bovendien een open source oplossing. Dit houdt in dat programmeurs van over de gehele wereld functionaliteiten kunnen toevoegen en/of optimaliseren. Tenslotte heb je geen technische kennis nodig om een WordPress website op te zetten. WordPress maakt gebruik van thema's, plugins en widgets waarmee je de look-and-feel van jouw website helemaal zelf kan bepalen. Daarnaast heb je ook grip op de functionaliteiten van jouw WordPress website. WordPress staat dan ook bekend als een CMS dat staat voor vrijheid en haar enorme keuzemogelijkheden. 

WordPress hosting voor jouw website

Om je website, webshop of blog daadwerkelijk online te zetten heb je een hostingpakket nodig. Een hostingpakket is eigenlijk een heel klein stukje ruimte op het internet. Deze ruimte is voor jou en je plaatst er de bestanden van jouw website of webshop. En hiermee zorg je dat deze applicatie te bezoeken is! 

Als je kiest voor WordPress om je website mee op te zetten dan is het aan te raden om deze te koppelen aan WordPress hosting. Op deze manier ben je verzekert van de juiste infrastructuur, middelen en ondersteuning om je website optimaal te laten draaien. Meestal zorgt je hostingprovider ook voor installatiemogelijkheden en automatische software-updates, de juiste beveiliging en back-ups (InternetToday tip: check dit vooraf goed)! 

Waar moet je op letten bij de selectie van de juiste WordPress hosting provider?

Omdat WordPress een van de meest gekozen CMS systemen ter wereld is, bieden talloze hostingproviders specifieke WordPress hosting aan. De keuze voor de juiste hostingprovider is dan ook geen gemakkelijke. Om deze keuze te vergemakkelijken zetten we een aantal zaken op een rijtje waar je op kunt letten bij het selecteren van de juiste provider:

Prestaties

In de eerste plaats is het belangrijk dat je hostingprovider een platform biedt dat snel en betrouwbaar is. Je wilt immers dat je website snel laadt, soepel draait en je bezoekers een optimale gebruikservaring hebben! Voor een vergelijkend warenonderzoek kijk je bijvoorbeeld naar het aantal cores. Het aantal cores zegt iets over de hoeveelheid rekenkracht een pakket kan gebruiken op de server. Hier geldt: hoe meer cores, hoe meer bezoekers je website aan zal kunnen. Daarnaast is het geheugen belangrijk. Het geheugen wordt meestal uitgedrukt in GB. Ook hier geldt: hoe meer geheugen, hoe sneller je website laadt. InternetToday tip: laat je goed adviseren over hoeveel cores en geheugen je bijvoorbeeld nodig hebt. 

Ben je benieuwd naar de prestaties van de WordPress hostingpakketten van InternetToday? We stellen onze pakketten graag aan je voor:

Bekijk de WordPress hostingpakketten van InternetToday!

Support

Mocht er toch iets mis zijn met jouw website dan is het belangrijk dat je kunt terugvallen op een betrouwbare en specialistische supportafdeling. Let er daarom op wanneer en op welke manier(en) je de supportafdeling van de hostingprovider kunt bereiken. Telefonische support kan belangrijk zijn als je fijn en informeel contact wilt hebben met je hostingprovider. Bovendien kunnen er met telefonisch support minder snel onduidelijkheden ontstaan in vergelijking met bijvoorbeeld alleen mailcontact. 

Vaak kun je ook een Service Level Agreement afsluiten met de betreffende partij: je maakt afspraken over uptime, reactie- en hersteltijden. 

Beveiliging

Safety first, ook voor jouw website! Laat je daarom goed informeren over de beveiligingsmaatregelen die een hostingprovider biedt om jouw website te beschermen tegen bijvoorbeeld hacking, malware of een DDoS aanval. 

Schaalbaarheid, back-ups en prijzen

Nu we het toch over de specificaties van het hostingpakket hebben, let dan vooral op de schaalbaarheid van het pakket. Het kan zo zijn dat jouw website snel gaat groeien en al snel meer ruimte nodig heeft om dezelfde prestaties te kunnen leveren. Dan is het fijn als je hostingprovider snel kan opschalen qua dataverkeer en webruimte. 

Heb je geen back-up van onze website?” Het is een vraag die menig hostingprovider wel eens te horen heeft gekregen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een fout maakt op de website of dat er iets anders helemaal mis gaat. In dat geval is het fijn om te weten dat er altijd een back-up voorhanden is die teruggezet kan worden door jouw provider. Per hostingprovider kan de back-up geschiedenis verschillen. Bij InternetToday hanteren we bijvoorbeeld een back-up geschiedenis van 60 dagen, maar er zijn ook hostingproviders die een kortere geschiedenis hanteren. 

Wat moet dat dan kosten?”. We horen het je denken, want we blijven wel Nederlanders en wij vinden het nou eenmaal belangrijk om te weten wat iets moet kosten. Maar, als wij een advies mogen geven. Kies niet direct voor de meest goedkope optie. Vaak is deze optie niet de beste optie omdat er gecompenseerd moet worden op prestaties. Ook kan het zijn dat een provider geen technische support biedt, terwijl je dit wel belangrijk vindt. 

Omdat WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld is, is puur een keuze maken op basis van prijs niet aan te raden. Als hostingprovider kun je juist het verschil maken op basis van prestaties, beveiliging en/of schaalbaarheid. De meeste hostingprovider regelen dit dan ook goed waardoor je als website-eigenaar een keuze op basis van kwaliteit kunt, of misschien wel, moet maken! 

Jouw nieuwe WordPress website online zetten met InternetToday? 

Wil je direct aan de slag met het maken van je nieuwe WordPress website? Of wil je je bestaande website verhuizen naar de WordPress hosting van InternetToday? Kies voor onze supersnelle en extreem veilige WordPress webhostingpakketten. Maak van tevoren wel even een back-up van je oude website, zodat de gegevens altijd bewaard blijven. Wist je trouwens dat InternetToday binnen het IT Pro hostingpakket een verhuisservice aanbiedt?

Heb je een vraag over onze WordPress hosting?

Neem dan contact met ons op via ons mailadres support@internettoday.nl of het telefoonnummer 088-7507000. Je kunt je vragen ook stellen via de chatfunctionaliteit.