Cybersecurity; Best practices voor bedrijven

Geplaatst op 31-10-2023 - gewijzigd op 31-10-2023

In een tijdperk waarin technologie een integraal onderdeel is geworden van zakelijke operaties, is cybersecurity van cruciaal belang. Bedrijven worden voortdurend geconfronteerd met een scala aan digitale bedreigingen, variërend van malware tot geavanceerde phishing-aanvallen en ransomware. Het beschermen van je bedrijf tegen deze gevaren vereist een proactieve benadering en het implementeren van cybersecurity best practices.

Oktober is de maand van de Cybersecurity en in deze blogpost bespreken we enkele van die best practices voor bedrijven om je bedrijf te beveiligen tegen cybercriminaliteit.

1. Creëer een cybersecurity bewustzijnscultuur

Een van de meest effectieve manieren om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen, is door een cybersecurity bewustzijnscultuur te bevorderen. Dit houdt in dat je medewerkers traint en bewust maakt van potentiële gevaren. Iedereen in je organisatie moet begrijpen hoe ze bij kunnen dragen aan de beveiliging van gegevens en systemen.

2. Implementeer sterke toegangscontrole

Het beperken van de toegang tot gevoelige informatie is van vitaal belang. Implementeer strikte toegangscontrolemechanismen, zoals het principe van 'minimale rechten', waarbij medewerkers alleen toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Je kunt ook denken aan de verplichting om sterke wachtwoorden te gebruiken: moedig combinaties aan van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is het gebruik van wachtwoordzinnen aan te raden, deze zijn over het algemeen minder makkelijk te kraken.

Door het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA) voeg je voor je medewerkers/collega’s een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces. Wil je meer weten over 2FA? Lees onze eerdere blogpost in het vierluik ‘Maand van de Cybersecurity’ over 2FA.

3. Houd software up-to-date

Veel cyberaanvallen maken gebruik van bekende softwarekwetsbaarheden. Door ervoor te zorgen dat al je software up-to-date is en regelmatig patches en updates installeert, verklein je het risico op exploitatie.

4. Voer regelmatig beveiligingsaudits uit

Periodieke beveiligingsaudits en penetratietests (ofwel: pentests) kunnen helpen bij het identificeren van zwakke plekken in je beveiliging. Hierdoor kun je proactief problemen aanpakken voordat ze worden misbruikt.

InternetToday geeft je met geavanceerde scan technologie toegang tot een overzicht van geprioriteerde vatbaarheden binnen je meest kritische infrastructuur. Met de Managed Vulnerability Scan krijg je real-time informatie binnen van je netwerk. Met meer dan 66.000 vatbaarheden biedt de periodieke scan een zeer brede dekking waarbij ook CVE-scores worden toegekend. Ontzorg je security en compliance met vertrouwen.

Begrijp je risico en weet welke prioriteit je aan welke vatbaarheden moet toekennen met een dagelijkse vatbaarheden scan, inclusief dashboard met onder andere geavanceerde rapportages en notificaties.

Wil je meer weten over de Managed Vulnerability Scan van InternetToday? Neem dan contact met ons op!

5. Maak Back-ups en herstelplannen

Het hebben van betrouwbare back-ups en een adequaat herstelplan kan het verschil maken in geval van een ransomware-aanval of gegevensverlies. Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt en test je herstelprocedures. Wil je meer weten over onze back-up dienstverlening. Ga naar onze back-up pagina of neem contact met ons op.

6. Bewaak constant de netwerkactiviteit

Het monitoren van de netwerkactiviteit kan je vroegtijdig waarschuwen voor verdachte activiteiten. Geavanceerde beveiligingsoplossingen kunnen afwijkingen detecteren en rapporteren.

Uptrends monitoring is een van de monitoringstools die wij gebruiken om onze systemen te monitoren. Je kunt een Uptrends Monitoring licentie aanschaffen. Op deze manier kun je de uptime van jouw websites, webshops of andere applicaties monitoren en laadtijden optimaliseren. Ga naar onze licentie-pagina om Uptrends Monitoring aan te schaffen. Wil je meer weten over deze licentie? Neem dan contact met ons op!

7. Bereid je voor op incidenten

Ondanks alle preventieve maatregelen kan een incident zich voordoen. Daarom is het essentieel om een incidentresponsplan te hebben. In dit plan moet duidelijk beschrijven zijn hoe te reageren op een beveiligingsincident, inclusief communicatie met belanghebbenden en herstelstappen.

Geef cybersecurity prioriteit

Cybersecurity mag nooit als een secundaire zorg worden beschouwd. Het moet een kernprioriteit zijn voor elk bedrijf, ongeacht de omvang of de sector. Door een proactieve benadering te hanteren en deze best practices te implementeren, kun je je bedrijf beschermen tegen de voortdurend evoluerende digitale bedreigingen.

Laat de Maand van de Cybersecurity een herinnering zijn dat het waarborgen van de beveiliging van je bedrijf een voortdurende inspanning is. Een goed beveiligd bedrijf is veerkrachtig en kan met vertrouwen de uitdagingen van de digitale wereld aangaan.

Wil je meer weten over wat InternetToday voor jouw bedrijf en de beveiliging tegen cybercriminaliteit kan betekenen? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken met een van onze experts op dit gebied.

Neem direct contact met ons op!