2FA; Een dubbele laag van bescherming in de digitale wereld

Geplaatst op 18-10-2023 - gewijzigd op 19-10-2023

In de voortdurende strijd tegen cyberdreigingen is het beschermen van je digitale identiteit en gegevens van cruciaal belang. Eén van de krachtigste wapens die je kunt inzetten in deze strijd is tweefactorauthenticatie (2FA).

Oktober is de maand van de Cybersecurity. Deze blogpost staat in het teken van 2FA. We leggen uit waarom 2FA zo belangrijk is en hoe dit een extra laag van bescherming biedt in deze digitale wereld.

Wat is tweefactorauthenticatie (2FA)?

Tweefactorauthenticatie (2FA) is een beveiligingsproces waarbij een gebruiker wordt gevraagd om zich op twee verschillende manieren te identificeren voordat hij toegang krijgt tot een online account of systeem. Het idee is eenvoudig: naast het traditionele wachtwoord moet de gebruiker nog een andere vorm van authenticatie bieden. In de meeste gevallen wordt hier de mobiele telefoon gebruikt maar er zijn ook andere vormen van 2FA:

 • Iets wat je weet: Dit is het traditionele wachtwoord of PIN-code.
 • Iets wat je hebt: Dit kan een smartphone, een speciale beveiligingssleutel of een smartcard zijn.
 • Iets wat je bent: Dit omvat biometrische kenmerken zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning.

De essentie is dat er een extra laag van bescherming wordt geboden om toegang te verkrijgen tot een online account of systeem.

Waarom is 2FA belangrijk voor cybersecurity?

 • Versterkte beveiliging
  2FA voegt een extra beveiligingslaag toe. Zelfs als een aanvaller je wachtwoord weet of steelt, hebben ze nog steeds die tweede factor nodig om toegang te krijgen. Dit maakt het veel moeilijker voor hackers om in te breken.
 • Bescherming tegen wachtwoordlekken
  In een tijd waarin wachtwoordlekken frequent voorkomen, beschermt 2FA je account als je wachtwoord is gelekt. Zelfs als je wachtwoord openbaar wordt, kan een aanvaller nog steeds niet inloggen zonder de tweede factor.
 • Geavanceerde identiteitsverificatie
  2FA zorgt voor een sterke identiteitsverificatie. Het maakt het bijna onmogelijk voor iemand om zich voor te doen als jou, zelfs als ze je wachtwoord kennen.
 • Bescherming van gevoelige gegevens
  Voor bedrijven is 2FA essentieel om gevoelige gegevens en bedrijfsmiddelen te beschermen. Het voorkomt ongeoorloofde toegang tot bedrijfssystemen en klantinformatie.

Hoe werkt 2FA?

Het proces van 2FA is relatief eenvoudig en kent grofweg drie stappen:

 1. Inloggen
  Je voert je gebruikersnaam en wachtwoord in zoals gewoonlijk.
 2. Tweede Factor
  Nadat je je wachtwoord hebt ingevoerd, wordt je gevraagd om een tweede factor te verstrekken. Dit kan een eenmalige verificatiecode zijn die naar je smartphone is gestuurd, een vingerafdruk die op een biometrische scanner wordt gelezen, of iets anders, afhankelijk van de gekozen methode.
 3. Toegang verleend
  Als je de tweede factor succesvol verstrekt, krijg je toegang tot je account of systeem.

InternetToday en 2FA

Ook wij nemen voortdurend maatregelen om de groeiende vormen van cyberdreigingen tegen te gaan. Zo hebben we vrij recent tweefactorauthenticatie voor Roundcube webmail geïmplementeerd. Daarnaast hebben we in een blogpost op Safer Internet Dag aandacht besteed aan 2FA.

Conclusie: beveilig je digitale leven met 2FA

In de snel digitaliserende wereld van vandaag is cybersecurity een topprioriteit geworden. Je digitale identiteit en gegevens zijn waardevol, en het beschermen ervan moet serieus worden genomen. Tweefactorauthenticatie (2FA) biedt een effectieve en eenvoudige manier om jezelf te beschermen tegen veelvoorkomende bedreigingen zoals wachtwoordlekken en hack-pogingen. Het voegt een extra schild toe aan je digitale fort, en iedereen zou deze belangrijke beveiligingsmaatregel moeten overwegen om hun online aanwezigheid te beschermen.

Heb je een vraag over 2FA of wil je graag jouw account (extra) beschermen met 2FA? Neem dan contact op met een van onze customer service medewerkers.

Neem direct contact met ons op!