De impact van een datalek

Geplaatst op 20-06-2023 - gewijzigd op 20-06-2023

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het beschermen van onze persoonlijke gegevens van cruciaal belang. Helaas zijn datalekken een groeiend probleem geworden dat enorme gevolgen kan hebben voor zowel individuen als organisaties. Je persoonlijke gegevens kunnen gestolen worden door hackers, wat kan leiden tot identiteitsfraude, financiële verliezen en reputatieschade. Maar wat niet veel mensen weten is dat de meeste datalekken worden veroorzaakt doordat persoonsgegevens naar de verkeerde ontvanger worden gestuurd. In deze blog gaan we dieper in op wat een datalek is, de meest voorkomende datalekken, de gevolgen van een datalek en wat je tegen een datalek kunt doen.

Wat is een datalek?

Zodra er onzorgvuldig met (je) persoonsgegevens wordt omgegaan spreken we al over een datalek. Een datalek is dus een incident waarin persoonlijke gegevens van individuen verloren, gestolen of onrechtmatig verwerkt worden. Ook het ongewenst vernietigen, verliezen, wijzigen of verstrekken van persoonsgegevens door zo’n inbreuk valt onder een datalek. De oorzaak voor een datalek kan variëren van het per ongeluk openbaar maken van informatie tot doelgerichte aanvallen van cybercriminelen.

Veel voorkomende datalekken

Er zijn verschillende veelvoorkomende datalekken die zich kunnen voordoen in zowel individuele als zakelijke omgevingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Menselijke fout
  De meeste voorkomende datalek is door een menselijke fout. Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een medewerker per ongeluk persoonlijke gegevens verstuurt naar de verkeerde persoon. Daarnaast is er vaak ook een gebrek aan beveiligingsbewustzijn bij medewerkers. Dit kan leiden tot onzorgvuldig gedrag, zoals het delen van wachtwoorden, het klikken op verdachte links of het installeren van onbekende software. Hierdoor neemt de kans op een succesvolle aanval en een daaropvolgend datalek toe.
 • Phishing
  Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen zich voordoen als een betrouwbare organisatie. Denk hierbij aan jouw bank, creditcard maatschappij of een overheidsinstelling. Deze criminelen hebben als doel om persoonlijke gegevens van jou, een nietsvermoedend slachtoffer, te stelen! Meer weten over phishing? Lees onze blogpost over phishing.
 • Ransomware
  Ransomware is kwaadaardige malware die bestanden op jouw computer of telefoon versleutelt. Criminelen eisen losgeld in ruil voor de decoderingssleutel. De malware verspreidt zich meestal via kwaadaardige e-mails, gevaarlijke websites of zelf door advertenties op websites. Lees meer over ransomware in onze blogpost!

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze veelvoorkomende datalekken vaak het gevolg zijn van combinaties van technische kwetsbaarheden en menselijke fouten. Organisaties moeten een geslaagde aanpak hanteren om beveiligingsmaatregelen te implementeren en zowel technische als menselijk aspecten aan te pakken om het risico op datalekken te verminderen.

De gevolgen van een datalek

Datalekken kunnen vervelende gevolgen hebben voor individuen, organisaties en zelfde de maatschappij als geheel. Enkele belangrijke gevolgen zijn:

 • Identiteitsdiefstal
  Wanneer persoonlijke informatie wordt gestolen, is er sprake van identiteitsdiefstal. Criminelen kunnen deze gegevens gebruiken om financiële misdrijven te plegen, frauduleuze activiteiten uit te voeren of zelfs de identiteit van slachtoffers over te nemen.
 • Financiële schade
  Datalekken kunnen enorme financiële schade veroorzaken, zowel voor individuen als organisaties. Slachtoffers kunnen te maken krijgen met ongeautoriseerde transacties of het verlies van fondsen. Organisaties daarentegen worden geconfronteerd met boetes, rechtszaken, verlies van vertrouwen van klanten en reputatieschade.
 • Verlies van vertrouwen
  Een datalek kan het vertrouwen van klanten en partners ernstig schaden. Wanneer een organisatie er niet in slaagt de gegevens van haar klanten te beschermen, kan dit leiden tot een daling van het klantenbestand, een negatieve publiciteit en moeilijkheden bij het aangaan van nieuwe zakelijke relaties.

Hoe kunnen we onszelf beschermen?

Hoewel het voorkomen van datalekken een complex probleem is dat een gecoördineerde inspanning vereist van individuen, organisaties en overheden, zijn er enkele maatregelen die we kunnen nemen om onze gegevens beter te beschermen:

 • Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
  Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al jouw accounts en schakel waar mogelijk tweestapsverificatie in. Dit verkleint de kans dat jouw accounts worden gehackt.
 • Software-updates
  Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste beveiligingsupdates installeert voor jouw besturingssysteem, applicaties en antivirusprogramma's. Deze updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken.
 • Beveiligde netwerkverbindingen
  Maak alleen verbinding met beveiligde, vertrouwde netwerken. Vermijd het gebruik van openbare, onbeveiligde Wi-Fi-netwerken voor het verzenden van gevoelige informatie.
 • Gegevensversleuteling
  Versleutel gevoelige gegevens, zowel tijdens verzending als opslag. Dit maakt het voor onbevoegden moeilijker om toegang te krijgen tot jouw gegevens.

Vragen over wat jij kunt doen tegen datalekken?

Neem dan contact met ons op via ons mailadres support@internettoday.nl of het telefoonnummer 088-7507000. Je kunt je vragen ook stellen via onze chatfunctionaliteit.