Het belang van regelmatig wachtwoorden wijzigen

Geplaatst op 22-11-2023 - gewijzigd op 24-11-2023

Op vrijdag 24 november is het 'Verander je Wachtwoord' Dag. Het is een dag waarop we aandacht willen vragen om wachtwoorden regelmatig te vernieuwen. In deze blogpost ontdek je waarom het regelmatig veranderen van je wachtwoorden cruciaal is. Daarnaast geven we aan waar je op moet letten bij het wijzigen van wachtwoorden en leggen we uit hoe je sterke en veilige wachtwoorden kunt kiezen.

Waarom moet je je wachtwoord wijzigen?

Wachtwoorden zijn de toegangspoort tot onze digitale wereld. Ze beschermen onze e-mails, bankrekeningen, sociale media accounts en allerlei andere online diensten. Door je wachtwoord regelmatig te wijzigen, voorkom je mogelijke beveiligingsrisico's.

Beveiliging tegen datalekken
Als een dienst waarmee je een account hebt, wordt getroffen door een datalek, kunnen je inloggegevens in verkeerde handen vallen. Door je wachtwoord te wijzigen, minimaliseer je het risico.

Verloren of gestolen apparaten
Als je een apparaat verliest of het wordt gestolen, kunnen criminelen proberen toegang te krijgen tot je accounts. Een nieuw wachtwoord zorgt ervoor dat ze geen blijvende toegang hebben.

Verouderde beveiliging
Na verloop van tijd worden beveiligingsprotocollen verbeterd. Door je wachtwoord regelmatig te wijzigen, profiteer je van de nieuwste beveiligingsmaatregelen.

Bescherming tegen oude inloggegevens
Soms gebruiken mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als een van die accounts wordt geschonden, kan de dader proberen hetzelfde wachtwoord op andere plaatsen te gebruiken. Het wijzigen van je wachtwoord voorkomt dit.Waar moet je op letten bij het wijzigen van je wachtwoord?

Het is dus om verschillende redenen belangrijk om regelmatig je wachtwoord(en) te wijzigen. Er zijn een aantal belangrijke zaken om in gedachte te houden bij het wijzigen van je wachtwoord(en):

 1. Complexiteit
  Kies een sterk wachtwoord met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals '123456', ‘Welkom123’ of 'wachtwoord'.
 2. Uniciteit
  Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Als je moeite hebt om ze te onthouden, overweeg dan een wachtwoordmanager te gebruiken.
 3. Lengte
  Een langer wachtwoord is meestal sterker. Probeer een wachtwoord te kiezen dat minimaal 12 tekens bevat.
 4. Regelmaat
  Stel een schema in voor het wijzigen van je wachtwoorden, zoals om de drie maanden. Dit houdt je beveiliging up-to-date.
 5. Gebruik Tweefactorauthenticatie (2FA)
  Als een dienst 2FA ondersteunt, schakel het dan in. 2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je inlogproces. Wil je meer weten over 2FA en het gebruik van deze extra beveiligingslaag? Lees onze blogpost over 2FA.
 6. Wachtwoordgenerator
  Vind je het lastig om steeds opnieuw nieuwe wachtwoorden te verzinnen? Maak dan gebruik van een wachtwoordgenerator. Deze generator helpt je om sterke, willekeurige wachtwoorden samen te stellen die uiterst lastig te raden zijn. Veel wachtwoordmanagers hebben deze functionaliteit.

Hoe kies je een sterk en veilig wachtwoord?

Het kiezen van een sterk en veilig wachtwoord kan een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele tips:

 • Gebruik geen voor de hand liggende informatie, zoals je naam of geboortedatum.
 • Vermijd woorden die in woordenboeken staan.
 • Maak een wachtwoord dat geen zinvolle zinnen vormt.
 • Combineer willekeurige tekens, cijfers en symbolen.
 • Overweeg een wachtwoordzin: een lange reeks woorden die voor jou betekenisvol is, maar voor anderen moeilijk te raden. Let er wel op dat je het gebruik van persoonlijke informatie zoveel mogelijk vermijdt.

Tip van InternetToday: maak gebruik van een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een essentieel hulpmiddel voor het beheren van je wachtwoorden. Deze software biedt een georganiseerde en veilige manier om al je wachtwoorden op één centrale locatie op te slaan, te beheren en automatisch in te vullen. Door sterke, willekeurige wachtwoorden te genereren, elimineert het de behoefte aan herhaaldelijke inloggegevens en verhoogt het de algehele beveiliging van je accounts. Met functies zoals veilige wachtwoorddeling, tweefactorauthenticatie en automatische synchronisatie tussen apparaten biedt een wachtwoordmanager niet alleen gemak, maar ook extra beveiligingslagen om je digitale identiteit te beschermen tegen verschillende vormen van cyberdreigingen.

Bekende wachtwoordmanagers zijn: LastPass, 1Password, Dashlane, KeePass en Bitwarden.

Vandaag, op 'Verander Je Wachtwoord' Dag, willen we je eraan herinneren dat het regelmatig wijzigen van wachtwoorden essentieel is voor jouw digitale beveiliging. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om jezelf te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Zorg ervoor dat je wachtwoorden sterk en uniek zijn en je deze regelmatig wijzigt. Alleen op deze manier creëer je een solide beveiligingsbasis in de online wereld. Je digitale veiligheid hangt ervan af.

Inloggen in mijn.internettoday.nl

Heb je een vraag over het wijzigen van je wachtwoord, het activeren van 2FA of over deze blogpost? Neem dan contact op met een van onze customer service medewerkers.

Neem contact met ons op!