Hoe zet je jouw website over naar een nieuwe domeinnaam?

Geplaatst op 21-02-2024 - gewijzigd op 21-02-2024

Het verhuizen van een website naar een nieuw domein lijkt op het eerste oog een complex proces. Maar met de juiste stappen en begeleiding kun je met een paar klikken verhuisd zijn. Of je nu een bedrijfseigenaar bent die een rebranding ondergaat, of gewoon op zoek bent naar een nieuwe domeinnaam die beter past bij je bedrijf, het verhuizen van je website is een belangrijke stap. Als jouw domeinnaamprovider willen we je helpen en bespreken we in deze blogpost hoe je stap voor stap jouw website naar nieuwe domeinnaam kunt overzetten.

Direct jouw nieuwe domeinnaam registreren

1. Plan en voorbereiding

Voordat je begint met het daadwerkelijke verhuisproces, is het essentieel om een plan te maken en je goed voor te bereiden. Het verhuizen naar een nieuwe woning doe je immers ook niet zomaar van de een op andere dag. Je maakt een lijst van alle pagina’s van jouw website en inhoud die je wilt verhuizen naar het nieuwe domein. Zorg ervoor dat je ook eventuele externe links, interne links en SEO-instellingen documenteert, zodat je ze later kunt bijwerken. Neem de tijd om eventuele wijzigingen in de website-structuur te plannen en te evalueren hoe deze van invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring en SEO (search engine optimization ofwel zoekmachineoptimalisatie).

2. Kies een geschikte host en domeinregistratieprovider

"Wij van WC-eend.." Voordat je begint met de verhuizing, moet je ervoor zorgen dat je een betrouwbare host en domeinregistratieprovider hebt gekozen voor je nieuwe domein. Kies een provider die een gemakkelijke migratie biedt en die bekend staat om zijn goede klantenservice en uptime-garanties. Controleer of de nieuwe host de nodige technische mogelijkheden biedt om je website soepel te laten draaien.

Wist je dat met ons meest uitgebreide hostingpakket de verhuisservice gratis is?

Bekijk onze hostingpakketten

3. Maak een back-up van je website

Een ongelukje zit in een klein hoekje en bij een verhuizing kan natuurlijk wel eens iets mis gaan. Misschien herinner je je die ene vaas nog die stuk is gegaan bij jouw verhuizing. Voordat je wijzigingen aanbrengt, is het altijd verstandig om een volledige back-up van je website te maken. Dit zorgt ervoor dat je een back-up hebt in geval van problemen tijdens het verhuisproces. De pakketten van InternetToday zijn standaard voorzien van een automatische dagelijkse backup met een geschiedenis tot 60dagen!

4. Verhuis je bestanden en database

Zodra je een back-up hebt gemaakt, kun je beginnen met het verplaatsen van je bestanden en database naar de nieuwe hostingomgeving. Dit kan worden gedaan via FTP (File Transfer Protocol) voor bestanden en met behulp van phpMyAdmin of een vergelijkbare tool voor de database. Zorg ervoor dat alle bestanden correct worden overgebracht en dat de databaseverbindingen correct zijn geconfigureerd.

5. Update interne en externe links

Een van de belangrijkste stappen bij het verhuizen van je website is het bijwerken van interne en externe links. Pas alle interne links op je website aan om te verwijzen naar de nieuwe domeinnaam. Daarnaast moet je eventuele externe links naar je website bijwerken, zoals sociale media-profielen, online vermeldingen en backlinks van andere websites.

6. Test en controleer je website

Zodra de verhuizing is voltooid, is het cruciaal om je website grondig te testen om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Controleer alle pagina's, links, formulieren en functionaliteiten om er zeker van te zijn dat er geen fouten zijn opgetreden tijdens het verhuisproces. Voer ook een SEO-audit uit om te controleren of alle SEO-instellingen correct zijn overgezet en geoptimaliseerd voor het nieuwe domein.

7. Behoud je SEO-waarde

Een van de grootste zorgen bij het verhuizen van een website is het behoud van de SEO-waarde. Om dit te garanderen, moet je ervoor zorgen dat je 301-omleidingen (ook wel redirects genoemd) instelt van de oude naar de nieuwe URL's. Dit vertelt zoekmachines dat je inhoud permanent is verhuisd naar een nieuwe locatie (zeg maar een soort verhuiskaartje). Monitor na de verhuizing je SEO-prestaties en maak eventuele aanpassingen indien nodig.

Domeinnaam verhuizen? Simpel en snel geregeld!

Met dit stappenplan en de verhuizing zorgvuldig te plannen en uit te voeren, kun je jouw website succesvol overzetten naar een nieuwe domeinnaam, terwijl je tegelijkertijd de SEO-waarde behoudt. De belangrijkste tip die we je nog mee willen geven is om vooral geduldig te zijn. Een domeinnaam verhuizen kan snel en simpel geregeld zijn, maar wel na het volgen van de juiste stappen.

Heb je een vraag over het verhuizen van je domeinnaam of heb je hulp nodig bij het daadwerkelijk verhuizen? Onze verhuizers staan voor je klaar, hebben jouw digitale verhuisdozen snel en vakkundig ingepakt en rijden met de digitale verhuiswagen naar jouw nieuwe adres!

Direct jouw domeinnaam verhuizen