Houd je website up-to-date en check je PHP versie

Geplaatst op 05-07-2023 - gewijzigd op 05-07-2023

PHP 8.2.7. We hebben het over de meest recente PHP versie, althans op het moment van schrijven. Het kan zomaar zijn dat wanneer je deze blogpost leest er een nieuwere versie gereleaset is. Hiermee vatten we gelijk de reden van deze blogpost: als je een website hebt, dan is het checken van de PHP versie een must-do! Het up-to-date houden van je PHP versie is essentieel voor een veilige, stabiele en goed presterende website. In deze blogpost leggen we uit waarom het checken van de PHP versie zo belangrijk is, hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten.

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en is een populaire programmeertaal die vaak wordt gebruikt voor het ontwikkelen van dynamische webpagina's en webapplicaties. Het is een server-side scripttaal, wat betekent dat de code op de server wordt uitgevoerd voordat de resulterende HTML naar de webbrowser van de gebruiker wordt gestuurd.

PHP biedt veel functionaliteiten die het gemakkelijk maken om met databases te werken, gegevens te verwerken, formulieren te valideren, bestanden te uploaden, sessies te beheren en nog veel meer. Het is ook zeer flexibel en kan worden geïntegreerd met HTML en CSS.

Een typisch PHP-script bestaat uit PHP-code die tussen speciale tags is geplaatst. Binnen deze tags kunnen programmeerlogica, variabelen, functies en conditionele verklaringen worden geschreven. PHP kan ook worden ingebed in HTML-pagina's, waardoor dynamische inhoud kan worden gegenereerd op basis van gebruikersinvoer of andere gegevensbronnen.

Met PHP kunnen ontwikkelaars interactieve websites maken die kunnen communiceren met databases, gebruikersinvoer verwerken en dynamische inhoud genereren op basis van verschillende omstandigheden. Het wordt veel gebruikt in combinatie met het populaire databasesysteem MySQL om gegevens te beheren en op te halen.

Waarom is het checken van de PHP versie zo belangrijk?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is PHP een belangrijk onderdeel van heel veel websites en andere webapplicaties. Het checken van de PHP versie is om de volgende redenen belangrijk:

Veiligheid
Nieuwere PHP versies bevatten bugfixes en beveiligingsupdates die belangrijk zijn om je website te beschermen tegen kwetsbaarheden en potentiële aanvallen. Door regelmatig te checken of je de nieuwste PHP versie gebruikt, minimaliseer je de kans op beveiligingslekken.

Prestaties
Elke nieuwe PHP versie brengt optimalisaties en prestatieverbeteringen met zich mee. Door je PHP versie up-to-date te houden, profiteer je van deze verbeteringen en zorg je ervoor dat je website soepel en snel blijft werken.

Compatibiliteit
Sommige PHP-scripts en plug-ins vereisen specifieke PHP versies. Door de PHP versie van je website te checken, kun je ervoor zorgen dat al je scripts en plug-ins compatibel zijn en correct werken.

Hoe kun je de PHP versie checken?

Je weet nu wat PHP is, dat wist je wellicht al, en je weet waarom het belangrijk is om die PHP versie te checken. Grote vraag is dan: "hoe kan ik die PHP versie daadwerkelijk checken?"

In je control panel
De meest snelle (en voor veel mensen eenvoudigste) manier om de PHP versie van jouw website of webapplicatie te checken is door in te loggen in het control panel dat je gebruikt voor jouw website of -applicatie. In de meeste gevallen is dit DirectAdmin, maar kan ook bijvoorbeeld cPanel of Plesk zijn. Heb je een account bij InternetToday en maak je gebruik van het DirectAdmin control panel? Dan neem je de volgende stappen om de PHP versie van jouw website of webapplicatie te checken:

  1. Log in in mijn.internettoday.nl.
  2. Selecteer in het menu aan de linkerkant ‘Hosting’.
  3. Kies voor het hostingpakket waar je de PHP versie van wilt checken voor het icoon: 
    Je gaat vervolgens naar jouw DirectAdmin control panel.
  4. Selecteer in het menu aan de linkerkant ‘Extra programma’ en vervolgens ‘Select PHP version’.
  5. In het scherm dat verschijnt, zie je de huidige versie van jouw website of webapplicatie.

PHP info pagina
Maak een eenvoudige PHP pagina aan met de volgende code:

Upload de pagina naar je website en open deze in je webbrowser. Je krijgt een overzicht van de PHP informatie, inclusief de versie.

Maar wellicht is deze optie iets gecompliceerder.

Waar moet je op letten bij het checken van de PHP versie?

Je weet inmiddels waar PHP voor staat, wat het doet en waarom het belangrijk is om de PHP versie van jouw website en webapplicatie te checken. Ook weet je waar je moet zijn om de huidige versie daadwerkelijk te checken. Maar als je de PHP versie checkt, waar moet je dan op letten? Hier zijn enkele belangrijke zaken:

Gebruik de meest recente stabiele versie
Kies altijd voor de nieuwste stabiele PHP versie. Deze versie bevat de nieuwste functies, verbeteringen en beveiligingsupdates.

Ondersteuning en end-of-life
Controleer of de PHP versie nog actief wordt ondersteund door de PHP gemeenschap. Verouderde versies ontvangen mogelijk geen updates meer, waardoor je website kwetsbaar kan worden.

Controleer de vereisten van je website
Sommige websites en applicaties hebben specifieke PHP versies nodig. Zorg ervoor dat je de juiste versie gebruikt die compatibel is met de vereisten van je website.

Door regelmatig de PHP versie van je website of webapplicatie te checken en te updaten, zorg je ervoor dat je website veilig, snel en compatibel blijft. Vergeet niet om regelmatig back-ups te maken voordat je een PHP update uitvoert, voor het geval er onverwachte problemen optreden.

Heb je een vraag over PHP of heb je hulp nodig bij het checken van de PHP versie van jouw website of webapplicatie? Neem dan contact op met een van onze customer support medewerkers. Dit kan telefonisch via 088 – 750 7000 of via de chatfunctionaliteit rechts onderaan de website.