Nationale Datacenter dag; datacenters zijn cruciaal voor de digitale economie

Geplaatst op 03-06-2024 - gewijzigd op 05-06-2024

Op dinsdag 4 juni vieren we Nationale Datacenter Dag, een dag waarop we stilstaan bij de cruciale rol die datacenters spelen in onze samenleving en economie. Als hostingprovider en aanbieder van managed services zijn wij ons terdege bewust van het belang van datacenters. Ze vormen de fundering van de digitale infrastructuur waarop bedrijven en consumenten dagelijks vertrouwen. In deze blogpost verkennen we de rol van datacenters in de Nederlandse digitale economie en benadrukken we het belang van onze eigen datacenters.

Wat zijn datacenters?

Datacenters zijn faciliteiten die computersystemen en bijbehorende componenten zoals opslag- en netwerkapparatuur huisvesten. Deze centra zijn ontworpen om een betrouwbare en veilige omgeving te bieden voor de opslag, verwerking en distributie van grote hoeveelheden data. Ze zijn de motor achter alles van webwinkels en cloudopslag tot streamingdiensten en bedrijfsapplicaties.

De rol van datacenters in de digitale economie

Faciliteren van e-commerce en online diensten

Datacenters ondersteunen de e-commerce industrie door het mogelijk maken van snelle, veilige en betrouwbare transacties. Zonder datacenters zouden platforms zoals Bol.com, Coolblue en talloze andere online winkels niet kunnen functioneren. Ook diensten zoals Netflix, Spotify en sociale media zoals Facebook en Instagram zijn afhankelijk van de robuuste infrastructuur die datacenters bieden.

Ondersteuning van Cloud Computing

Cloud computing, een essentieel onderdeel van moderne bedrijfsvoering, wordt mogelijk gemaakt door datacenters. Bedrijven kunnen flexibele en schaalbare IT-oplossingen benutten zonder zware investeringen in eigen infrastructuur. Dit biedt niet alleen kostenvoordelen, maar ook de mogelijkheid om snel in te spelen op veranderende marktbehoeften.

Dataopslag en -beheer

De hoeveelheid data die dagelijks wordt gegenereerd groeit exponentieel. Datacenters spelen een cruciale rol in de veilige opslag en het beheer van deze data. Ze zorgen ervoor dat data altijd beschikbaar is en beschermen deze tegen verlies of ongeautoriseerde toegang.

Het belang van onze eigen datacenters

Als hostingprovider en aanbieder van managed services zijn wij sterk afhankelijk van datacenters. Een van de door ons gebruikte datacenters staat gewoon in Nederland: Iron Mountain in Haarlem. Waarom zijn datacenters voor ons zo belangrijk?

 • Betrouwbaarheid en uptime
  Onze datacenters zijn ontworpen met redundantie en failover-mechanismen om maximale uptime te garanderen. Dit betekent dat onze klanten kunnen vertrouwen op ononderbroken toegang tot hun websites, applicaties en data.
 • Veiligheid
  We implementeren strikte veiligheidsmaatregelen om de data van onze klanten te beschermen. Dit omvat fysieke beveiliging, netwerkbeveiliging, en geavanceerde monitoring om potentiële bedreigingen te detecteren en te neutraliseren.
 • Schaalbaarheid
  Onze datacenters bieden schaalbare oplossingen die met de groei van onze klanten meegroeien. Of een klant nu een kleine start-up is of een groot bedrijf, we kunnen de benodigde middelen snel en efficiënt aanpassen aan hun behoeften.
 • Duurzaamheid
  We zetten ons in voor duurzame bedrijfsvoering en onze datacenters spelen daarin een belangrijke rol. Het door ons gebruikte datacenter van EvoSwitch Iron Mountain te Haarlem is volledig CO2 neutraal door het gebruik van groene energie. Het datacenter gebruikt buitenlucht om de serverruimtes te koelen. Op jaarbasis scheelt dit heel veel energie en milieuvervuiling. Daarnaast investeren zij wereldwijd in groene projecten in samenwerking met de Climate Neutral Group.

  Bovendien is door de Europese datacenterindustrie het Climate Neutral Data Center Pact ondertekend. Deze klimaatambitie van de industrie sluit aan bij de ambities van de Europese Commissie om in 2030 een CO2 neutrale datacenterindustrie te hebben. Ons datacenter heeft als Pact Operator dit pact ondertekend.

  Daarnaast zien wij erop toe dat de apparatuur die niet gebruikt wordt in de datacenters per definitie uitgeschakeld is. Dit om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

  Wil je meer weten over onze datacenters? Ga naar onze Maatschappelijk verantwoord ondernemen pagina voor meer informatie.

In z’n algemeenheid proberen wij bij de keuze voor leveranciers zo veel mogelijk duurzaamheid en informatiebeveiliging als uitgangspunten te houden.

Nationale Datacenter Dag is een gelegenheid om de cruciale rol te erkennen die datacenters spelen in onze digitale economie. Voor ons, als hostingprovider en aanbieder van managed services, zijn datacenters de ruggengraat van onze dienstverlening. Ze stellen ons in staat om betrouwbare, veilige en schaalbare oplossingen te bieden die voldoen aan de eisen van onze klanten.

Of je nu een ondernemer bent die online diensten aanbiedt, een IT-manager die verantwoordelijk is voor dataopslag, of een consument die dagelijks gebruik maakt van digitale diensten, datacenters vormen de onzichtbare kracht die de moderne digitale wereld draaiende houdt.

Op deze dag willen we niet alleen het belang van datacenters benadrukken, maar ook onze inzet voor het leveren van topkwaliteit diensten vanuit onze eigen geavanceerde datacenters. We nodigen je uit om meer te leren over onze datacenteroplossingen en hoe wij je kunnen helpen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.