Soepel functionerende website? Check je nameservers!

Geplaatst op 05-07-2023 - gewijzigd op 05-07-2023

Een goed functionerende nameserver is van cruciaal belang voor het correct vertalen van een domeinnaam naar een IP-adres en daarmee verkeer naar jouw website te leiden. Om ervoor te zorgen dat je website en online diensten zonder problemen blijven functioneren, is het essentieel om regelmatig een nameserver check te doen. In deze blogpost vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw nameservers in topconditie blijven!

Wat is een nameserver precies?

Een nameserver is een server die verantwoordelijk is voor het vertalen van een domeinnaam naar een IP-adres. Die nameserver zorgt er dus voor dat als een bezoeker van jouw website [www.naam van jouw website.nl] invoert die bezoeker ook daadwerkelijk uitkomt bij jouw website op basis van het IP adres van jouw server.

Problemen met de nameserver kunnen er dus voor zorgen dat jouw website (tijdelijk) niet bereikbaar is. En dat kan nogal problematisch zijn voor jouw business. Een nameserver check helpt je eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. Op deze manier kun je ook direct actie ondernemen zodat je website gewoon bereikbaar blijft voor bezoekers.

Waarom is een nameserver check eigenlijk nodig?

Bereikbaarheid van je website
Nameservers spelen een belangrijke rol bij het verbinden van jouw domeinnaam met je website. Mochten er problemen zijn met die nameservers dan kan het zo zijn dat jouw website (tijdelijk) niet meer te bereiken is.

Wijzigingen binnen je domein
In sommige gevallen wil je aanpassingen doorvoeren in de manier waarop je domeinnaam verwijst naar jouw website. Met een dergelijke nameserver check heb je inzicht in de huidige configuratie van je domeinnaam. Hierdoor kun je de juiste aanpassingen doorvoeren waardoor je er zeker van bent dat je domeinnaam correct naar de gewenste locatie wordt doorverwezen.

Goed functioneren van je e-mail
Een probleem binnen de nameserverconfiguratie kan leiden tot problemen met het verzenden of ontvangen van e-mails. Door met regelmaat een nameserver check uit te voeren, kun je eventuele problemen snel opsporen en eventueel oplossen en verzeker je jezelf van een goed functionerende e-mail.

Waar moet je op letten bij een nameserver check?

We hebben hierboven enkele argumenten genoemd waarom een nameserver nodig is. Maar waar moet je precies op letten als je zo’n nameserver check uitvoert?

In de eerste plaats is het goed om je nameserverinstellingen goed te controleren. Komen deze overeen met de aanbevelingen die wij (of andere hostingprovider) je hebben gedaan? Het gaat in dit geval om het juiste IP-adres en de juiste volgorde van de nameservers.

Als tweede kun je de zogenaamde nameserverrespons controleren; hiermee check je de reactiesnelheid van de nameserver. Als je constateert dat deze traag reageert kan dit duiden op een probleem in de netwerk- of configuratiesfeer.

Een derde belangrijk controlepunt is het checken van een correcte configuratie van de DNS-instellingen. Je hebt in een eerdere blogpost van ons al het een en ander kunnen lezen over DNS-records. Denk bijvoorbeeld aan A-records, CNAME-records en MX-records. Deze records zijn nodig voor een goede werking van jouw website en e-mail.

Kortom, door regelmatig een nameserver check uit te voeren, zorg je ervoor dat jouw website en e-mail soepel blijven functioneren. Met een nameserver check voorkom je onverwachte problemen en verklein je de kans op een tijdelijk onbereikbare website of e-mailserver.

Vragen over nameservers?

Heb je een vraag over jouw nameservers of wil je meer weten over een nameserver check? Neem dan contact op met een van onze customer support medewerkers. Dit kan telefonisch via 088 – 750 7000 of via de chatfunctionaliteit rechts onderaan de website.