Softwarelicenties; bouwstenen voor een veilige IT-infrastructuur

Geplaatst op 27-02-2024 - gewijzigd op 27-02-2024

Als het gaat om de beveiliging en naleving van regelgeving binnen een organisatie, spelen softwarelicenties een essentiële rol. Deze licenties zijn niet alleen een administratieve formaliteit, maar vormen ook de basis van een robuuste beveiligingsstrategie en helpen bij het waarborgen van de naleving van wettelijke vereisten. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op het belang van softwarelicenties voor beveiliging en compliance, met een specifieke focus op enkele van de meest voorkomende licenties die worden gebruikt in moderne IT-infrastructuren.

Ga direct naar onze licentie pagina

Voordat we die meest voorkomende licenties langslopen, kijken we eerst naar het waarom van softwarelicenties. In de basis geven softwarelicenties je het recht om gebruik te kunnen maken van bepaalde software. Daarnaast worden er voorwaarden gesteld aan het gebruik van die licenties. Maar het meest belangrijk aan softwarelicenties is dat deze fungeren als een mechanisme voor het afdwingen van beveiligings- en nalevingsnormen. Door het verkrijgen van de juiste licenties, kun je ervoor zorgen dat je software up-to-date blijft, dat je toegang hebt tot essentiële beveiligingsfuncties en dat je voldoet aan alle relevante wettelijke voorschriften.

Verschillende soorten licenties

Controlpanel software licenties

Control panels, ook wel controle panelen genoemd, zijn onmisbaar als het gaat om het beheren van hostingomgevingen. Maar ook voor het uitvoeren van diverse taken zoals het aanmaken van e-mailaccounts, het installeren van applicaties en het beheren van bestanden heb je een control panel nodig. InternetToday biedt licenties voor de drie meest gebruikte control panels ter wereld: cPanel, DirectAdmin en Plesk. Deze licenties bieden je niet alleen de nodige functionaliteit voor het beheren van hostingdiensten. Met hun geavanceerde beveiligingsfuncties en gebruiksvriendelijke interfaces verhogen ze de productiviteit en beschermen jouw IT-omgeving tegen potentiële bedreigingen.

Microsoft 365 licenties

Microsoft 365 is een van de meest gebruikte, zo niet de meest gebruikte suites als het gaat om tools voor productiviteit voor bedrijven over de hele wereld. Licenties voor Microsoft 365 bieden toegang tot een uitgebreid scala aan tools, waaronder e-mail, agenda's, documentopslag en samenwerkingstools. Daarnaast spelen Microsoft 365-licenties ook een cruciale rol bij het waarborgen van de beveiliging van bedrijfsgegevens en het voldoen aan privacy- en compliancevoorschriften.

Heb je onze blogpost over Microsoft 365 licenties al gelezen?

Operating system licenties

Een operating system (ook wel besturingsysteem of OS genoemd) is een softwareprogramma waarmee je de hardware van een computer kunt beheren. Daarnaast maakt zo’n systeem het mogelijk om andere programma’s uit te voeren. Het fungeert als het ware als een tussenlaag tussen de hardware van een computer en de softwaretoepassingen die erop draaien.

Het besturingssysteem vormt dus de kern van elke IT-infrastructuur en is daarom essentieel voor het uitvoeren van bedrijfskritieke applicaties. Licenties voor besturingssystemen zoals Windows Server en diverse Linux-distributies zorgen ervoor dat organisaties legaal gebruik kunnen maken van deze software en profiteren van regelmatige beveiligingsupdates en patches om potentiële kwetsbaarheden te verhelpen en de algehele stabiliteit van de IT-omgeving te waarborgen.

Security licenties

Veiligheid boven alles!” Het is een uitspraak die we vaak horen. We raden je dan ook aan om je te verdiepen in security licenties. Deze licenties omvatten een breed scala aan tools en oplossingen die je kunnen helpen bij het beschermen van jouw IT-infrastructuur tegen een toenemend aantal cyberdreigingen. Dit kan variëren van spamfilters en firewalls tot VPN's, penetratietesttools, monitoringoplossingen en meer. Door te investeren in de juiste security licenties kun je jouw netwerken, systemen en gegevens beschermen tegen aanvallen, datalekken en andere beveiligingsrisico's.

Back-up licenties

Om je (kritische) bedrijfsgegevens te beschreven en om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen zijn back-up licenties van vitaal belang. Het gebruik van back-up licenties zorgt ervoor dat je in geval van onvoorziene omstandigheden zoals hardwarestoringen, ransomware-aanvallen of menselijke fouten altijd ergens op kunt terugvallen. Met de juiste back-uplicenties maakt je regelmatig back-ups van je gegevens en slaat deze veilig op. Op deze manier kun je de gegevens snel herstellen in geval van een noodsituatie.

Voordelen van softwarelicenties

 • Legaliteit en naleving
  Het hebben van de juiste softwarelicenties zorgt ervoor dat jij en jouw organisatie op een legale en ethische manier gebruikmaken van software. Dit voorkomt juridische problemen zoals boetes en rechtszaken wegens het schenden van auteursrechten of licentieovereenkomsten.
 • Beveiliging en bescherming
  Veel softwarelicenties omvatten beveiligingsfuncties en updates die bescherming bieden tegen malware, virussen en andere bedreigingen. Door gebruik te maken van legitieme software met regelmatige updates worden jouw systemen beter beveiligd tegen cyberaanvallen.
 • Ondersteuning en updates
  Door te investeren in legitieme softwarelicenties vertrouw je op de stabiliteit en betrouwbaarheid van de software. Dit vermindert de kans op crashes, fouten en andere problemen die de productiviteit kunnen verminderen.
 • Stabiliteit en betrouwbaarheid
  Door te investeren in legitieme softwarelicenties vertrouw je op de stabiliteit en betrouwbaarheid van de software. Dit vermindert de kans op crashes, fouten en andere problemen die de productiviteit kunnen verminderen.
 • Flexibiliteit en schaalbaarheid
  Veel softwarelicenties bieden flexibele gebruikerspakketten die kunnen worden aangepast aan de behoeften van jouw organisatie. Dit stelt je in staat om extra functies toe te voegen of licenties op te schalen naarmate jouw organisatie groeit.

Ga naar onze licentie pagina