Tips voor veilig internetgebruik

Geplaatst op 09-02-2021 - gewijzigd op 10-02-2021

Op de Dag van de Privacy stelde we de vraag: welke tip(s) over het veilig gebruiken van internet wil jij met anderen delen? Er kwamen veel reactie binnen, waarvoor dank!
De winnaar heeft bericht gekregen en ontvangt het boek ‘Ik weet je wachtwoord’ van Daniël Verlaan binnenkort in de brievenbus.

Sommige ingezonden tips zijn eenvoudig toe te passen, voor andere heb je iets meer technische kennis nodig. De tips hebben we gesorteerd op tijdsduur en kennis. Begin bij tip 1 en doe er je voordeel mee, want niets doen is geen optie.

Tip 1: controleer een link voordat je erop klikt
Sommige tips zijn zo makkelijk dat je ze bijna over het hoofd ziet en onbenoemd laat: voordat je klikt, hover met je muis over een link om te zien of de url klopt. Zo zie je waar je heen geleid wordt voordat je daadwerkelijk naar een (potentieel verkeerde) website gaat.
Deze tip is vooral van toepassing op e-mail, zelfs als deze van een bekende afzender komt.

Tip 2: zorg voor een up-to-date browser
Zorg dat je de laatste updates installeert voor je browser – al geldt dit eigenlijk voor alle software die je gebruikt. Naast verbeteringen en foutoplossingen gaat het natuurlijk om de beveiligingsupdates.
Zorg direct ook voor een pop-up killer en als je toch bezig bent; een ad blocker.

Tip 3: laat je browser geen wachtwoorden opslaan
Het is eenvoudig in gebruik, maar slim is het niet: wachtwoorden op laten slaan door je browser. Mocht je computer in verkeerde handen vallen en men weet in te loggen, dan staat toegang via automatisch inloggen volledig open.

Tip 4: gebruik tweestapsverificatie waar mogelijk
Tweestapsverificatie (two factor authentication of multi factor authentication) is een extra stap om toegang te krijgen tot een account, website of dienst. Naast gebruikersnaam en wachtwoord is bijvoorbeeld een SMS-bericht op je smartphone nodig.
Als tweestapsverificatie wordt aangeboden, maak er dan gebruik van.

Tip 5: maak regelmatig een back-up
Of je nu gebruikmaakt van online opslag of niet, zorg dat je back-ups maakt van je (bedrijfs)gegevens. Het is ontzettend vervelend als je gegevens verliest, maar denk ook aan gestolen bestanden of wanneer je data wordt gegijzeld via ransomware.
Het is belangrijk om je back-ups offline te bewaren.

Tip 6: gebruik een antivirus programma
Je computersysteem mag dan de nodige maatregelen bevatten om veilig gebruikt te kunnen worden, een extra antivirus programma zorgt voor meer veiligheid. Het is software ontwikkeld met maar één doel: beschermen tegen virussen en andere narigheid van het internet.

Tip 7: controleer browser plugins
Controleer eens in de zoveel tijd de instellingen van je browser en let dan vooral op de veiligheid en privacy van plugins. Plugins zijn kleine stukjes software, geschreven door derden. De betrouwbaarheid van je browser staat niet gelijk aan die van derden. Je installeert plugins zelf, dus verdiep je in de maker en kijk welke gegevens opgeslagen en verwerkt worden.

Tip 8: gebruik een password manager
De meeste beveiligingslekken komen door de gebruiker zelf. Hergebruik van wachtwoorden is hiervan een mooi voorbeeld. Unieke en moeilijke wachtwoorden kun je echter onmogelijk onthouden, maak daarom gebruik van een password manager. Met één hoofdwachtwoord heb je toegang tot al jouw wachtwoorden.
Een password manager biedt software voor je computer en een plugin voor je browser. Zo genereer je makkelijk unieke wachtwoorden per website én vul je ze automatisch in.

Tip 9: maak gebruik van een VPN
Met een VPN (Virtual Private Network) maak je een versleutelde connectie tussen je apparaat (smartphone, laptop, desktop) en een VPN-server. Hierdoor krijg je een nieuw IP-adres waarmee je online gaat. Dit IP-adres wisselt regelmatig.
Je privacy is nu beter beveiligd, maar let op dat je niet volledig anoniem bent. Vooral de keuze van een betrouwbare gratis of betaalde VPN-aanbieder is belangrijk.

InternetToday doet alles voor beveiliging en privacy
Als aanbieder van domeinnamen, SSL-certificaten, hosting, reseller diensten en Managed Services is InternetToday dagelijks bezig met beveiliging en privacy. Niet voor niets zijn we ISO 27001-gecertificeerd. Jouw klantgegevens, onze bedrijfsgegevens, de beveiliging van hard- en software; we doen alles voor veilige dataverwerking en -opslag.

Heb je tips, tricks, vragen of opmerkingen? Laat van je horen via support@internettoday.nl.