Versterk de beveiliging van je Roundcube webmail met 2FA

Geplaatst op 23-08-2023 - gewijzigd op 12-09-2023

Als InternetToday staan we voor een veilige internetomgeving. In alles wat wij doen, staan informatiebeveiliging en cybersecurity centraal. We informeren en adviseren niet alleen over deze belangrijke thema’s, maar we handelen er ook naar. In de afgelopen periode hebben we gewerkt aan de implementatie van tweefactorauthenticatie voor Roundcube webmail.

In deze blogpost informeren we je over de voordelen van tweefactorauthenticatie (2FA) en hoe je het kunt activeren waardoor jouw e-mailervaring nog veiliger wordt!

Wat is tweefactorauthenticatie?

Tweefactorauthenticatie (2FA) is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan je inlogproces. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord vereist 2FA een tweede verificatiestap, meestal in de vorm van een unieke code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Hierdoor wordt het voor cybercriminelen nog lastiger om toegang tot je account(s) te krijgen. Eerder dit jaar hebben we al eens een blogpost geschreven over 2FA in het kader van Safer Internet Day.

Voordelen van tweefactorauthenticatie

Verhoogde beveiliging

Met 2FA wordt de drempel voor cybercriminelen en andere onbevoegden aanzienlijk verhoogd. Zelfs als iemand je wachtwoord zou achterhalen, hebben ze nog steeds die tweede verificatiefactor nodig om toegang tot je account(s) te krijgen.

Bescherming tegen phishing

2FA helpt bij het voorkomen van phishing-aanvallen, waarbij kwaadwillenden proberen je inloggegevens te stelen door zich voor te doen als voor jou bekende personen of bedrijven. Zelfs als je per ongeluk je inloggegevens prijsgeeft, kan de aanvaller geen toegang krijgen zonder die tweede verificatiefactor.

Gemoedsrust

Met tweefactorauthenticatie kun je gerust zijn omdat je weet dat jouw e-mailaccount goed beveiligd is. Je gevoelige informatie blijft privé en beschermd tegen ongeoorloofde toegang.

Hoe kun je 2FA voor Roundcube activeren?

 1. Log in op je Roundcube-webmailomgeving. Dit kan op de volgende manieren:
  [domeinnaam/webmail],
  [domeinnaam/roundcube] of
  Inloggen in DirectAdmin (via: domeinnaam:2222)
 2. Zodra je bent ingelogd, kies je in het menu aan de linkerkant voor Instellingen (of Settings als jouw taal op Engels is ingesteld).

 3. Zodra het Instellingen submenu zichtbaar is, klik je op de optie ‘2-staps verificatie’ (of 2-Factor Authentication als jouw taal op Engels is ingesteld).

 4. Vervolgens vink je het vakje achter ‘Activeren’ aan. Zodra je de 2FA geactiveerd hebt, heb je vervolgens 2 opties op die tweede factor te gebruiken:
  • Authenticator app
   • Open (of installeer) een authenticator app op je mobiele telefoon, bijvoorbeeld Authy, Google authenticator of een andere authenticatie app. Scan de QR code met de 2fa app.
   • De authenticator app genereert vervolgens een code, vul deze code in het witte invoerveld in, zoals in het voorbeeld hieronder is weergegeven.
   • Klik vervolgens op ‘Check code’
   • Klik na ‘OK’ op Save
  • 2FA door herstelcode
   Eigenlijk is deze optie alleen bedoeld voor als je bijvoorbeeld je mobiele telefoon kwijt bent. Je vult een secretcode in en vervolgens kun je nog vier andere herstelcodes kiezen. Deze maximaal 5 codes kun je ook als tweefactorauthenticatie gebruiken. Bewaar deze codes dus goed. En veilig!

De tweefactorauthenticatie is nu actief. Zodra je probeert in te loggen, word je gevraagd om een verificatiecode in te vullen. Deze zul je krijgen via de authenticatie app. Wanneer je deze code verkeerd hebt ingevuld word je toegang geweigerd en moet je opnieuw inloggen.

Vragen over tweefactorauthenticatie?

Heb je een vraag over tweefactorauthenticatie of kun je hulp gebruiken bij het activeren van 2FA? Je kunt met jouw vragen altijd terecht bij onze een van onze customer support medewerkers. Ook hebben we in onze Helpdesk enkele veel gestelde vragen opgenomen.

Wij hechten veel waarde aan de bescherming van jouw gegevens. Met de implementatie van de tweefactorauthenticatie voor jouw Roundcube-webmail kunnen we vanaf nu die extra beveiligingslaag bieden. Activeer 2FA vandaag nog en zorg er voor dat jouw e-mailervaring nog veiliger wordt.