Welke oplossing is de juiste keuze voor jouw website?

Geplaatst op 10-06-2024 - gewijzigd op 26-06-2024

Bij het kiezen van een hostingoplossing voor jouw website kom je vaak twee populaire opties tegen: VPS (Virtual Private Server en shared hosting. Beide hebben hun eigen voordelen en toepassingen, maar welke past het beste bij jouw behoeften? In deze blogpost zetten we de verschillen op een rij en helpen we je bij het maken van een weloverwogen keuze. We bespreken hierbij ook naar de oplossingen van InternetToday om je te laten zien hoe wij je kunnen ondersteunen.

Wat is shared hosting?

Shared hosting is een hostingoplossing waarbij meerdere websites op dezelfde server worden gehost. Dit betekent dat de serverbronnen, zoals CPU, RAM en opslagruimte, worden gedeeld met andere gebruikers. Shared hosting is vaak de meest kostenefficiënte optie, vooral geschikt voor kleine websites en blogs met een beperkt aantal bezoekers. Bekijk hier welke mogelijkheden wij bieden met shared hosting 

Voordelen van shared hosting:

Kostenbesparend

Shared hosting is meestal goedkoper dan een Virtual private server oplossing waardoor het een goede keuze is voor beginners en kleine bedrijven. Bekijk hier onze kostenbesparende shared hosting pakketten

Gebruiksvriendelijk

Shared hosting wordt vaak geleverd met gebruiksvriendelijke beheerpaneel (zoals cPanel), wat het beheer van de website eenvoudig maakt. Bij ons bepaal je zelf met welk controlepaneel je werkt (zoals cPanel, DirectAdmin of Plesk) en hoeveel geheugen je wilt hebben. Wist je dat je bij InternetToday kunt opschalen tot wel 50GB! Bekijk hier onze shared hostingpaketten om te kijken welke opties we nog meer bieden bij onze shared hosting

Onderhoud

De hostingprovider, zoals InternetToday, verzorgt het serveronderhoud, waardoor je je kunt concentreren op je website. 

Nadelen van shared hosting

Beperkte middelen

Omdat je de serverbronnen deelt, kan dit leiden tot langzamere prestaties als andere websites op dezelfde server veel verkeer genereren. En dus veel serverbronnen (resources) nodig hebben.

Minder controle

Je hebt beperkte toegang tot serverconfiguraties, wat de flexibiliteit kan beperken.

Beveiliging

Hoewel providers zoals InternetToday sterke beveiligingsmaatregelen treffen, kunnen kwetsbaarheden in andere websites op dezelfde server een risico vormen voor jouw website.

Wat is VPS hosting?

VPS hosting biedt een virtual private server die je deelt met andere gebruikers, maar met gegarandeerde bronnen die niet worden beïnvloed door het verkeer van anderen. Het biedt meer controle en flexibiliteit dan shared hosting. Hierdoor is een VPS oplossing geschikt voor middelgrote tot grote websites of applicaties met specifieke eisen.

Voordelen van VPS hosting

Meer controle

Je kunt meer serverinstellingen aanpassen en je hostingpakket eenvoudiger beheren. VPS hosting biedt daarmee enkele voordelen die hosting op een dedicated server ook biedt, maar dan tegen een lager tarief. Bekijk hier de mogelijkheden van het zelf samenstellen van jouw VPS.

Schaalbaarheid

VPS hosting kan gemakkelijk worden opgeschaald naarmate je website groeit.

Beveiliging

Met een aparte virtuele omgeving biedt VPS een hogere mate van isolatie en beveiliging.

VPS bij InternetToday

Wij maken gebruik van Virtuozzo als virtualisatieplatform. Virtuozzo is een van de meest krachtige en flexibele virtualisatieplatformen die wereldwijd beschikbaar is. Er draaien meer dan 5 miljoen bedrijfskritische gevirtualiseerde omgevingen met Virtuozzo. Wij investeren doorlopend in onze platformen voor de snelste prestaties. Bovendien bieden we een uptime welke afgelopen jaren ruim 99,999% was, inclusief onderhoud aan de Virtuozzo-systemen. Dát is het voordeel van redundantie.

Nadelen van VPS hosting

Kosten

VPS is duurder dan shared hosting, hoewel wij competitieve prijzen bieden voor onze VPS oplossingen.

Technische kennis

Het beheer van een VPS vereist meer technische kennis. Wij bieden managed VPS diensten aan voor klanten die liever de technische details aan ons overlaten. Een Managed VPS wordt volledig geïnstalleerd, opgeleverd en beheerd door InternetToday. Wij zorgen ervoor dat jouw website, webapplicaties of e-mail snel en stabiel blijven draaien. Daarnaast zorgen wij voor dagelijkse back-ups, monitoring en de beste beveiliging. Bovendien nemen we het onderhoud van jouw Virtual Private Server uit handen. Hierdoor kun jij je focussen op de groei van je onderneming zonder dat je je zorgen hoeft te maken over techniek. Meer lezen over Managed VPS.

Welke moet je kiezen?

De keuze tussen VPS en shared hosting hangt af van de specifieke behoeften van jouw website:

Kies voor shared hosting als:

  • Je een klein budget hebt en net begint met een eenvoudige website of blog.
  • Je geen uitgebreide technische kennis hebt maar wel gebruiksvriendelijke oplossingen zoekt.
  • Je een kleinere website hebt met beperkt verkeer.

Kies voor VPS hosting als:

  • Je een middelgrote tot grote website hebt die stabiele prestaties en hogere snelheid vereist.
  • Je meer controle en flexibiliteit nodig hebt voor serverconfiguraties.
  • Je een e-commerce website hebt of een webapplicatie die hogere beveiliging en betrouwbare middelen vereist.

Bij InternetToday begrijpen we dat elke website unieke behoeften heeft. Daarom bieden we zowel shared hosting als VPS-oplossingen die zijn afgestemd op jouw specifieke eisen. Onze ervaren medewerkers staan klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze en bieden ondersteuning bij elke stap. Wil je meer weten over onze hostingopties? Bekijk dan hier onze hostingopties of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Neem direct contact met ons op!