Wat is webhosting?

Geplaatst op 13-02-2023 - gewijzigd op 13-02-2023

Je hebt een prachtige domeinnaam geregistreerd en je wilt er de online wereld mee gaan veroveren. Om jouw website of webapplicatie bereikbaar te maken op het internet heb je webhosting nodig. Met hosting huur je een stukje ruimte op een server waarmee je feitelijk de verbinding maakt met het internet. Maar zo’n server(kast) wil je natuurlijk niet in je schuur hebben staan met alle gevolgen van dien. Nee, je zoekt een hostingprovider die voor jou jouw hosting tot in de puntjes gaat regelen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een hostingprovider? 

En dan zijn er ook nog allerlei verschillende soorten webhosting. Kortom; er zijn genoeg ingrediënten om door de serverkasten het online bos niet meer te zien. 

In deze blogpost gaan we je vertellen waar je op kunt letten bij het selecteren van de juiste hostingprovider. Daarnaast vertellen we je meer over de verschillende soorten webhosting. Je nieuwe webhoster kiezen, was nog nooit zo gemakkelijk! 

Wat is webhosting?

Maar eerst gaan we nog even terug naar de basis. Voor een website heb je feitelijk 3 zaken nodig:

  • Domeinnaam
  • Website
  • Hosting

Met een domeinnaam zorg je ervoor dat jouw website (als deze online is) daadwerkelijk bezocht kan worden, zeg maar het adres. Het is dus van belang om de juiste domeinnaam te registreren. De website is dan de daadwerkelijke (zichtbare) omgeving van het adres. Op de website is jouw logo te zien, beschrijf je wie je bent en wat je doet en is je product-/dienstenaanbod te zien. 

Met hosting zorg je ervoor dat jouw website door middel van het webadres te bereiken is via elke mogelijke plek ter wereld met een internetverbinding. Er wordt verbinding gemaakt met een webserver.  

Waar moet je op letten bij het kiezen van een hostingprovider?

Open een willekeurige vergelijkingssite voor wat betreft hostingproviders en je hebt de keuze uit misschien wel 100 verschillende partijen. Hoe kies je nu de juiste partij uit dit enorme aanbod? De keuze voor het juiste hostingpakket en de juiste hostingpartij is afhankelijk van jouw behoefte als klant, het soort website (en het CMS) en je eventuele toekomstplannen. Wil je bijvoorbeeld een simpele website online zetten waarvan je verwacht dat deze niet heel erg veel gaat groeien in de komende jaren? Of ben je van plan om een goed gevulde webshop te lanceren waarbij je veel verkeer verwacht met diverse piekmomenten op een dag? Dit zijn belangrijke vragen op basis waarvan je het type webhosting gaat kiezen. Daarover later meer in dit blog.

Heb je nagedacht over het Content Management Systeem dat je voor je website wilt gaan gebruiken. Wordt het WordPress of WooCommerce, Magento of PrestaShop voor je webshop? Ga je voor Joomla? Of kies je voor de simpele websitebuilder? Let bij de keuze van hostingprovider op de toepassingen die men aanbiedt. Niet iedere hoster heeft pakketten die geschikt zijn voor bijvoorbeeld WordPress of Magento.

Belangrijke zaken om op te letten bij het kiezen van een webhosting provider zijn: 

  • Webruimte, schijfruimte en bandbreedte. Let op de hoeveelheid opslagruimte en bandbreedte die wordt aangeboden en of dit voldoende is voor jouw website. Win eventueel advies in bij de betreffende provider. 
  • Ease of use of gebruiksgemak. Kijk of de provider een gebruiksvriendelijke interface biedt voor het beheer van jouw website. Niets is zo vervelend als een onoverzichtelijk beheersysteem waar je veel tijd kwijt bent aan het vinden van de juiste features.
  • Back-ups. Wat kan jouw beoogde nieuwe provider bieden ten aanzien van back-ups. Het is van essentieel belang dat jouw gegevens herstelt kunnen worden als er iets misgaat. 
  • Hackers, DDoS en andere beveiligingsrisico’s. Hoe heeft de betreffende webhoster dat geregeld?
  • Online! De uptime is het percentage van de tijd dat de website beschikbaar is voor bezoekers. Kies voor een provider met een hoge uptime van minstens 99%.
  • Schaalbaarheid en prijs: Vergelijk prijzen en kijk of de provider een pakket aanbiedt dat aansluit bij uw budget en groei.
  • Technische ondersteuning. Kies voor een provider die 24/7 technische ondersteuning biedt, zodat je snel geholpen kunt worden als er problemen zijn met jouw website. Check ook hoe je de betreffende provider kunt bereiken. Is dat alleen via mail of kun je hen ook chatten en/of bellen? 
Kies voor InternetToday als jouw hostingprovider!


Welk type hosting heb je nodig?

Nu je weet waar je zoal op kunt letten bij de selectie van de juiste hostingprovider gaan we een stapje verder: het type hosting. Er zijn namelijk verschillende soorten webhosting beschikbaar. Denk aan shared hosting, VPS hosting dedicated hosting en cloud hosting, elk met hun eigen specificaties en kosten. We lopen de verschillende typen hosting hieronder langs.

Shared hosting

Shared hosting is een type hosting dat het meest voorkomt. Het is een hostingservice waarbij meerdere websites op een enkele server worden gehost. De bronnen van deze server deel je dus met de andere websites die op deze server staan, denk aan schijfruimte en bandbreedte. Shared hosting wordt gezien als een goedkope optie waardoor deze vaak gekozen wordt door particulieren of kleinere bedrijven. Er is immers niet veel schijfruimte en serverkracht nodig. 

VPS hosting

VPS staat voor virtual private server maar je kunt dit type hosting ook als virtual server of virtuele server tegenkomen. Met een VPS beschik je over een afgebakende, virtuele omgeving op een fysieke server. De fysieke server wordt dus wel in meerdere virtuele servers opgedeeld, maar er is een stukje ruimte voor jouw website. Deze ruimte kan bovendien niet aangetast worden. Je bent hierdoor zeker van de hoeveelheid rekenkracht die jouw website kan gebruiken en gegarandeerde performance. In vergelijking met shared hosting heb je meer controle over je hosting. 

Dedicated hosting

Na shared hosting en VPS hosting gaan we nog een laagje dieper in de hostingmogelijkheden met dedicated hosting. Met dedicated hosting kies je een hostingtype waarbij een volledig server aan jou is toegewezen. Je deelt deze server dus niet met andere webapplicaties. Hierdoor heb je de volledige controle over de server en alle bronnen van deze server en kun je ‘m volledig (laten) inrichten op basis van jouw wensen en eisen. Ook profiteer je met dedicated hosting van de performance en beveiliging van die server wat resulteert in een snel en goed functionerende webapplicatie. 

Dedicated hosting is duurder dan shared en VPS-hosting, maar biedt het hoogste niveau van controle en prestaties.

Cloud hosting

Met cloud hosting hebben we de vierde type hosting te pakken. Cloud hosting maakt gebruik van een netwerk van externe servers om een website of webapplicatie te hosten. In plaats van een website of applicatie op een enkele server te hosten, wordt deze gehost op meerdere servers in een cloud-infrastructuur. Met cloud hosting kun je het gebruik van bronnen eenvoudig op- of afschalen naarmate jouw behoeften veranderen, zonder dat je de gegevens naar een nieuwe server hoeft te migreren. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en kostenbesparingen, aangezien je alleen betaalt voor de middelen die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast zorgt het gebruik van meerdere servers voor een hoger niveau van betrouwbaarheid en uptime, aangezien het uitvallen van een enkele server niet leidt tot downtime voor de website of applicatie.

Over InternetToday

Met inmiddels ruim 20 jaar ervaring als een van de grotere hostingaanbieders van Nederland zijn we ons er als geen ander van bewust dat een individuele aanpak bij het kiezen van een hostingpakket van belang is. Elk type webhosting heeft verschillende voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende doeleinden. De keuze voor het juiste hostingpakket is daarom afhankelijk van jouw behoeften als klant, het soort website dat je beheert en je eventuele toekomstplannen.

Wij hebben dan ook een ruim aanbod aan webhostingpakketten. Zo configureren wij hostingpakketten specifiek voor webshops en voor WordPress- of Joomla-websites. Bovendien bieden we betrouwbare, veilige en snelle virtuele of dedicated serveromgevingen aan en adviseren we je graag over de beste cloud-oplossingen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. 

Neem contact met ons op!