Bescherm je website

Geplaatst op 23-01-2024 - gewijzigd op 23-01-2024

Het beveiligen van je website is van cruciaal belang. Zeker in een tijd waarin online bedreigingen steeds vaker de kop opsteken. Bovendien worden deze bedreigingen ook steeds geavanceerder. Het is dan ook goed om met enige regelmaat te kijken of de maatregelen die je neemt om je website te beschermen nog up-to-date zijn. Wij geven je een aantal praktische tips om populaire CMS-platforms, zoals Wordpress, te beveiligen en te beschermen tegen potentiële aanvallen en kwetsbaarheden.

Tip 1 | Houd je CMS en plugins up-to-date

Een van de eerste stappen naar een (nog) veilige(re) website is het regelmatig bijwerken van je Content Management Systeem (CMS) en alle geïnstalleerde plugins. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten en de algehele stabiliteit te verbeteren. Door op de hoogte te blijven van deze updates, minimaliseer je het risico op inbreuken en versterk je de beveiliging van je website.

Tip 2 | Sterke wachtwoorden gebruiken

Een essentieel aspect van websitebeveiliging is het gebruik van unieke, sterke wachtwoorden. Door complexe wachtwoorden te gebruiken voor je CMS-login en andere beheerdersaccounts, maak je het moeilijker voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot je website. Het implementeren van beperkingen voor inlogpogingen voegt een extra laag van beveiliging toe door brute force-aanvallen te ontmoedigen.

Wil je meer weten over het gebruik van wachtwoorden en het regelmatig veranderen van die wachtwoorden. Lees een van onze recente blogposts.

Tip 3 | Installeer betrouwbare beveiligingsplugins

Maak gebruik van gerenommeerde beveiligingsplugins die specifiek zijn ontworpen voor jouw CMS. Deze tools bieden aanvullende beveiligingsfuncties en fungeren als het ware als waakhonden, waardoor verdachte activiteiten snel worden opgespoord en aangepakt.

Tip 4 | Maak reglematig back-ups

Zorg ervoor dat je regelmatig volledige back-ups van je website maakt. In het geval van een aanval of gegevensverlies kun je snel herstellen zonder kostbare informatie te verliezen. Meer je meer weten over het belang van het maken van een back-up? Lees dan onze blogpost over back-ups.

Wil je meer weten over onze dienstverlening rondom back-ups? Wij bieden verschillende mogelijkheden voor het back-uppen van jouw data. De back-ups van de data zullen altijd worden geplaatst op een externe back-upserver. Hierdoor zijn er bij calamiteiten altijd back-ups beschikbaar.

Tip 5 | SSL-certificaten

Het implementeren van beveiliging via SSL-certificaten zorgt ervoor dat alle gegevens tussen de gebruiker en de server versleuteld zijn. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige informatie, zoals inloggegevens en betalingstransacties.

Bekijk ons aanbod SSL-certificaten

Tip 6 | Beperk gebruikersrechten

Geef alleen de noodzakelijke rechten aan gebruikers. Beperk de toegang tot functies en informatie op basis van hun specifieke rollen om de kans op misbruik te minimaliseren.

Tip 7 | Monitor websiteactiviteiten

Gebruik monitoringtools om de activiteiten op je website in de gaten te houden. Dit stelt je in staat om verdachte patronen te identificeren en snel actie te ondernemen.

Een van de monitoringtools die wij gebruiken en die je als licenties via ons kunt aanschaffen is Uptrends Monitoring. Met de Website monitoring Software van Uptrends optimaliseer je de uptime van je website en kun je transacties en laadtijden verbeteren. Ga naar onze Licentie pagina en schaf Uptrends Monitoring aan.

De beveiliging van je website is niet na een of twee acties gedaan. Het is een voortdurend proces waar ook voortdurende aandacht en aanpassing vereist is omdat de dreigingen steeds evolueren. Met bovenstaande tips hebben we geprobeerd je op weg te helpen naar een nog betere beveiliging van je website. Een veilige website draagt immers niet alleen bij aan de bescherming van gegevens, maar ook aan het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je merk online.

Wil je meer weten over de beveiliging van jouw website(s)? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee en adviseren je graag over de beste beveiligingsmogelijkheden!

Neem contact op!